Lintuinfluenssarokotteen kehittely pahasti kesken

TS/Veikko Wahlroos<br />Professori Frederick G. Hayden (vas.) käväisi Turussa kertomassa erikoislääkäri Terho Heikkiselle ja muille kiinnostuneille muun muassa maailman lintuinfluenssatilanteesta.
TS/Veikko Wahlroos
Professori Frederick G. Hayden (vas.) käväisi Turussa kertomassa erikoislääkäri Terho Heikkiselle ja muille kiinnostuneille muun muassa maailman lintuinfluenssatilanteesta.

TUOMO KARHU

Maailman johtaviin pandemian eli hyvin laajalle levinneiden tartuntatautien asiantuntijoihin lukeutuva professori Frederick G. Hayden Maailman terveysjärjestöstä pistäytyi torstaina Tyksissä kertomassa tämänhetkisistä pandemiariskeistä. Hyvä uutinen oli, että lintuinfluenssan laajenemisesta pandemiaksi ei ole vieläkään mitään merkkejä. Huono uutinen oli, että kunnon rokotetta lintuinfluenssaan ei ole edelleenkään näkyvissä.

Hayden korostaa, että aihepiiri on laaja: on kausi-influenssaa, on lintuinfluenssaa, on pandemiaa. Rokotteen kehittäminen jo pelkästään lintuinfluenssaan on äärimmäisen hankalaa, koska virukset muuttuvat koko ajan. Jos yhteen keksitäänkin lääke, kohta vastassa voi olla - ja luultavasti onkin - virusmuoto, jonka taltuttamiseen tarvitaan aivan uudet rohdot.

- Lintuinfluenssatartuntojen määrä on mieluummin laskenut kuin noussut, mutta samalla tauti on levinnyt entistä useampaan maahan, myös varsin lähelle Suomea, mutta ei ainakaan tiettävästi ihan tänne asti, Hayden sanoo viitaten Tukholmasta noin vuosi sitten löydettyihin kuolleisiin joutseniin, jotka kantoivat ihmiselle vaarallista H5N1-virusmuotoa.

Ihmisen H5N1-infektioita varmistuu edelleen vähän. Tänä vuonna tartuntoja on löydetty neljästä maasta, Indonesiasta, Egyptistä, Nigeriasta ja Laosista.

Turussa varauduttu hyvin

Hayden sanoo, että vaikka tutkijat koko ajan paiskivatkin töitä lintuinfluenssan selättämiseksi, kysymyksiä on edelleen paljon enemmän kuin vastauksia. Siihenkään, miksi lintuinfluenssaan on sairastunut etupäässä nuoria, terveitä ihmisiä, Haydenillä ei ole kertoa vastausta.

Vain se on selvää, että tutkimukseen on pakko panostaa jatkossakin, vaikka terveydenhuollossa riittäisi ajankohtaisempiakin rahareikiä.

Hoitajapulan kiusaamassa Turussa lintuinfluenssaan on varauduttu niin hyvin kuin se tällä hetkellä on mahdollista.

- Pandemiaan valmistautuminen on kesken, mutta lintuinfluenssaa varten meillä on ohjeet. Jos joku sairastuu, hänet pitää lähettää Tyksin ensiapuun, missä hänet hoidetaan heti eristyshuoneessa täydessä suojauksessa. Meillä on käytettävissä parikymmentä eristyshuonetta, jotka kyllä riittävät meille mahdollisesti tuleville lintuinfluenssatapauksille. Lisäksi meillä on Oseltamivir-lääkettä noin 3 000 hoitokuuria, joka kattaa hyvin sekä potilaat että ne, jotka ovat kontaktissa potilaaseen eli perheenjäsenet, hoitajat ja jopa taksikuskit, Tyksin infektiolääkäri Reijo Peltonen kertoo.

- Olemme siis valmiita, mutta en odota, että ihmisen H5N1-tartuntoja tulisi tänne ollenkaan. Tapauksia on ollut koko maailmassa alle 300 vuodesta 1997. Taudin tulo tänne olisi todella huonoa tuuria.