Varsinais-Suomessa laittomia koulumatka-aikoja

TS/TS/Heikki Ala-Nissilä<br />Lääninhallituksella ei ollut huomautettavaa Loimaan koulukyydeistä. Opintien koulun oppilaat jonottivat bussin kyytiin torstaina.
TS/TS/Heikki Ala-Nissilä
Lääninhallituksella ei ollut huomautettavaa Loimaan koulukyydeistä. Opintien koulun oppilaat jonottivat bussin kyytiin torstaina.

MATTI ARVAJA

Oppilaiden koulumatkoihin käytettyjä aikanormeja on rikottu Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Länsi-Suomen lääninhallituksen kyselyn mukaan ylipitkiä koulumatka-aikoja on Varsinais-Suomessa seitsemässä ja Pirkanmaalla 10 kunnassa.

Varsinais-Suomesta lääninhallituksen moitelistalle on nostettu Lieto, Nousiainen, Paimio, Parainen, Perniö, Turku ja Taivassalo.

Lääninhallitus oli torstaina aluksi sitä mieltä, ettei kuntien nimiä julkisteta.

- Emme anna nimiä lehdistölle. Näin on sovittu lääninhallitusten kesken. Tiedot on saatu kunnille osoitetuista kyselyistä. Nimien kertominen voisi vaikeuttaa tietojen saantia jatkossa, sivistystoimentoimentarkastaja Pauli Rautama perusteli menettelyä.

Julkisuuslakiin vetoamisen jälkeen nimien antamiseen suhtauduttiin myönteisemmin.

Alimmilla luokilla 1-6 edestakainen koulumatka-aika odotuksineen saa kestää korkeintaan 2,5 tuntia. Kolmella seuraavalla luokkatasolla matka-aika voi olla kolme tuntia.

Joissakin tapauksissa pitkät matkustusajat johtuvat siitä, että vanhemmat ovat valinneet lapsensa kouluksi jonkin muun kuin lähimmän mahdollisen.

Liedossa yksi ylipitkä koulumatka

Liedon koulusihteerin Tanja Jylhä-Ollilan mukaan kunnasta löytyy tällä hetkellä yksi oppilas, jolla koulumatka kestää muutamana päivänä viikossa yli sallitun ajan. Asiaa on yritetty korjata lukujärjestysmuutoksella, mutta järjestely ei ole miellyttänyt vanhempia.

Koulumatka venyy myös bussilinjojen reittien takia.

- Yliskulmalta on matkaa keskustaan 12 kilometriä, mutta oppilaat joutuvat kulkemaan kouluun bussilla Tarvasjoen kautta ja matkaa kertyykin 25 kilometriä, Jylhä-Ollila selvittää.

Rautaman mukaan lääninhallitus voi kovistella lainrikkojia antamalla määräyksen laittaa asia kuntoon määräajan kuluessa. Jos homma ei sittenkään toimi, kuntaa on mahdollista rangaista uhkasakolla. Näin järeisiin menettelyihin turvautuminen on kuitenkin poikkeuksellista.

Keski-Pohjanmaalla ei lääninhallituksen kyselyn mukaan ole lainvastaisia koulumatka-aikoja.

Rautaman mukaan Pohjois-Suomessa ylipitkiä matka-aikoja syntyy myös siitä, että vanhemmat haluavat lasten käyvän koulua kotoaan. Eräissä pohjoisen kouluissa lapsille tarjotaan asuntolamajoitusta koulun yhteydessä, mutta monet vanhemmat pitävät parempana vaihtoehtona kotona asumista ja pitkää matka-aikaa.

Kaikissa kunnissa ei järjestetä opetusta 7-9 luokkien oppilaille. Esimerkiksi Aurassa, Lapissa, Perttelissä ja Vahdolla ei ole tämän luokkatason opetusta, vaikka näissä kunnissa on 13-15 -vuotiaita sadan kahta puolta.