Pyhäjärven
nuottatalvi
jäi lyhyeksi

JORMA PIHLAVA

Pyhäjärven talvinuottauskausi oli ennätysmäisen lyhyt ja nuotanperään jääneet kalat olivat Pyhäjärven muikuiksi poikkeuksellisen pieniä.

Isonkylän nuottakunta veti talven viimeisen vetonsa viime viikon torstaina, 22. maaliskuuta, ja toi perjantaina kalustonsa rantaan. Kun ensimmäiset muikut oli nuotattu vasta 24. tammikuuta, ei kausi kestänyt täyttä kahta kuukautta.

- Kalastuspäiviä kertyi vajaat 50, puolet normaalista. Yleensä niitä on 80-90, parhaimmillaan jopa 120, Jari Tuomola Isonkylän nuottakunnasta kertoo.

Pyhäjärven muikku on opittu tuntemaan lajinsa isokokoisena edustajana, joita tapaa mennä kiloon noin 50. Kalastuksen alettua tammikuussa tarvittiin 82 muikkua, jotta saatiin kilo kokoon. Loppuvaiheessa muikkukiloon mahtui noin 70 kalaa.

Yleensä kalastajat pääsevät loppusyksyn rysäkauden päätyttyä jo parin viikon kuluttua nuottajäälle. Nyt tauko venyi pariin kuukauteen.

- Siitä huolimatta talvi oli hyvä sen ajan kuin sitä kesti. Muikun kysyntä oli kertaallinen, ja kalaa saatiin kysyntään nähden sopiva määrä. Hetken oli oikea vanhan ajan pakkastalvikin, 25-27 astetta pakkasta. Silloinkin lähdettiin jäälle epäröimättä, yhtään pakkasvapaata ei pidetty, Tuomola kertoilee.