Turun joukkoliikenteen
matkustajamäärät nousussa

ARI NIEMI

Turun joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat kääntyneet nousuun.

Tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana Turun joukkoliikennettä on käyttänyt 64 000 ihmistä enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Luku tarkoittaa 1,7 prosentin kasvua.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte sanoo, että käänne tapahtui jo viime vuoden puolella.

- Luvut olivat plussalla jo marraskuussa, Korte sanoo.

Joulukuussa matkustajamäärät kääntyivät laskuun. Kortteen mukaan miinusmerkki selittyy pyhäpäivien sijoittumisella ja sillä, että viime vuonna ei ollut joukkoliikenteen ostossunnuntaikokeilua.

Korte on erityisen tyytyväinen kasvuun, joka on tapahtunut lippujen hintojen korotuksesta huolimatta. Hänen mukaansa etenkin kahden tunnin arvokortista on tullut paljon myönteistä palautetta.

Kertalipuista arvokortteihin

Korte arvioi, että kertalipuista on jonkin verran siirrytty arvokorttien käyttöön.

Maaliskuun käyttäjäluvuista joukkoliikennetoimistolla ei ole vielä tilastoa.

Korte arvioi, että maaliskuun ennätyslämpö voi lisääntyneen pyöräilyn ja jalankulun myötä tuoda tilastoihin jonkinlaisen notkahduksen.

Kortteen mukaan joukkoliikenteen käyttö on kasvanut samaan aikaan myös muissa suurissa kaupungeissa. Syynä julkisen liikenteen suosion kasvuun hän pitää asennemuutosta ja hintatietoisuutta.

- Asennekysymyksiä voi pohtia aina ilmastonmuutoksesta saakka. Lisäksi bussilla kulkeminen on monta kertaa halvempaa kuin yksityisautoilu. Puolen vuoden kortti maksaa 215 euroa ja sillä voi ajaa kuinka paljon tahansa, Korte sanoo.

Toiminta budjetin raameissa

Palvelutaso on samaan aikaan pysynyt kutakuinkin entisellään. Kortteen mukaan ensi syksynä mietitään parannuksia.

Turun joukkoliikenne toimii Kortteen mukaan pitkästä aikaa myös budjettinsa raameissa.

Kuluttajapalautetta on luvassa toukokuussa, kun maaliskuun puolivälissä päättyneen joukkoliikennekyselyn tulokset valmistuvat.