Rakennusjätekeko
paloi Saramäessä

TS/Arto Takala<br />Sankka savu vaihtui vesihöyryksi kun torstaina aamuyöllä syttynyt noin 15 metrin korkuisen rakennusjätekasan palo saatiin taltutetuksi.
TS/Arto Takala
Sankka savu vaihtui vesihöyryksi kun torstaina aamuyöllä syttynyt noin 15 metrin korkuisen rakennusjätekasan palo saatiin taltutetuksi.

ELINA MALKAMÄKI

Valtava kasa energiakäyttöön tarkoitettua rakennusjätettä syttyi palamaan torstaina aamuyöllä Turun Saramäessä.   Palokunta sai hälytyksen Kuparikadulla sijaitsevan Suomen Rakennusjäte Oy:n pihalla avoliekillä palavasta jätekasasta aamukolmen jälkeen. Puuhaketta, paperia ja muovia sisältävä kasa savusi sankasti, mutta viranomaisten mukaan savu ei sisältänyt myrkyllisiä kemikaaleja. Palokunta sai palon nopeasti hallintaan ja aamun valjetessa kasasta nousi enää vesihöyryä.

Palopaikka on teollisuusalueelle eikä sen välittömässä läheisyydessä ole asuinrakennuksia. Lähistöllä sijaitsevan omakotialueen asukkaille palo ei aiheuttanut rajoituksia.

Noin 15 metriä korkean, 50 metriä pitkän ja 50 metriä leveän jätekasan epäillään syttyneen itsestään. Palo alkoi ilmeisesti alhaalta kasan sisältä.

- Painavan kasan alaosissa on kova paine. Paineessa jäte voi ruveta käymään jolloin se kuumenee ja syttyy, sanoi päivystävä palomestari Jukka-Pekka Salminen.

Salmisen mukaan toistaiseksi ei ole syytä epäillä palon syyksi ilkivaltaa. - Tässä lähellä on toisella teollisuuspihalla isoja rengaskasoja, joten on epätodennäköistä, että juuri tämä olisi sytytetty tahallaan.

Suomen Rakennusjäte Oy:n toimitusjohtaja Kalle Markkanen ei osannut torstai-aamuna arvioida vahinkojen laajuutta. - Tulipalo ei aiheuta kuitenkaan toimintakatkoksia, Markkanen totesi.

Paloa oli aamuyöllä taltuttamassa useita sammutusyksiköitä. Sammutustöitä jatkettiin torstaina purkamalla ja pöyhimällä jätekasoja kauhakuormaajalla. Päivystävä palomestari Salminen ei osannut arvioida kuinka pitkään palon lopullinen sammuttaminen kestää.

On mahdollista, että palo on ehtinyt kyteä suuressa jätekassassa viikonkin verran. Salmisen mukaan palokunta kävi paikalla viimeksi viikko sitten.

Suomen Rakennusjäte Oy:n pihalla Saramäessä syttyi vastaavanlainen jätekasa palamaan myös helmikuussa 2005. Tuolloin kytevää paloa jouduttiin sammuttamaan useita vuorokausia.