Lastensuojelu tehostuu Turun itäisissä kunnissa

PÄIVI OJANPERÄ

Lastensuojelu tehostuu Turun itäisissä kunnissa, kun neljän kunnan yhteinen sosiaalipäivystys alkaa 13. huhtikuuta. Kaarinan, Liedon, Paimion, Piikkiön ja Sauvon sosiaalipäivystys toimii aluksi kokeiluna viikonloppuisin ja arkipyhinä. Kokeiluvaiheessa hoidetaan kiireelliset lastensuojelua koskevat asiat. Myöhemmin toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin ryhmiin, kuten vanhuksiin ja vammaisiin.

Sosiaalipäivystykseen on palkattu yksi päätoiminen työntekijä, jonka tehtävänä on toimia linkkinä poliisin ja sosiaalityöntekijöiden välillä.

- Poliisi on tähän asti hoitanut sosiaalityöntekijän töitä viikonloppuisin, toteaa komisario Pekka Uotila.

Uotilan mukaan poliisin ja sosiaalityöntekijöiden yhteistyö oli pitkään retuperällä. Nyt tilanne muuttuu, sillä poliisi tavoittaa viikonloppuisin päivystysvuorossa olevat sosiaalityöntekijät, jos tulee hälytys kotiin, jossa on meneillään esimerkiksi perhekriisi. Ensin poliisi neuvottelee niin sanotun etupäivystäjän kanssa siitä, onko tilanne niin vakava, että sosiaaliviranomaisten on tultava paikalle.

- Kotiin menossa on omat riskinsä. Sellaisissa tapauksissa etupäivystäjä soittaa takapäivystäjälle, jolloin matkaan lähtee kaksi ihmistä, kertoo Kaarinan sosiaalijohtaja Antero Paananen.

Sosiaalipäivystysjärjestelmä käynnistyy Turun itäisissä kunnissa, sillä päivystysremmiin on saatu mukaan 20 työntekijää, jotka päivystävät vuorollaan normaalin työpäivän jälkeen kotona.

Paananen toteaa, että monissa pienissä kunnissa ei edelleenkään ole lakisääteistä sosiaalipäivystystä. Turun itäisten kuntien päivystyksen isäntäkuntana toimii Kaarina.

Kaikki neljä kuntaa osallistuvat kustannuksiin asukasluvun mukaan.

Sosiaalipäivystyksen kokonaiskustannukset ovat 79 000 euroa, josta Kaarinan osuus on 30 000 ja Liedon 20 000 euroa. Summa kattaa päivystyssosiaalityöntekijän palkan ja varallaolokorvaukset, muttei niitä kustannuksia, jotka koituvat viikonloppujen aktiivitöistä.

Paanasen mukaan suunnitteilla on koko Turun seudun yhteinen ympärivuorokautisesti toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon päivystysyksikkö. Toimintaan on myöhemmin tarkoitus kytkeä myös hätäkeskus.