Turkulaismiehelle vankeutta
seksuaalisista hyväksikäytöistä

Turun Sanomat

Turun käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona turkulaisen Teuvo Parviaisen , 56, kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen kymmenestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Parviainen määrättiin maksamaan asianomistajille kärsimyskorvauksia tai korvauksia tilapäisestä haitasta sekä kivusta ja särystä yhteensä 72 000 euroa. Oikeudenkäyntikuluista ja erikoistoimenpidepalkkioista kertyi lisäksi runsaat 3 000 euroa maksettavaa.

Miehen mahdollinen sotilasarvo tuomittiin menetetyksi.

Teot tapahtuivat vuoden 2002 alusta vuoden 2004 huhtikuun loppuun.

Mies toimi turkulaisen palvelukodin osaomistajana ja käytti laitoksessa puuhaillessaan hyväkseen asiakkaina olleita 30-50-vuotiaita mielenterveyspotilaita. Palvelukodin henkilökunta teki miehestä rikosilmoituksen poliisille.

Käräjäoikeus sovelsi rikoksiin rikoslain 20. luvun säännöstä. Sen mukaan rangaistukseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuomittava se, joka asemaansa hyväksikäyttäen taivuttaa sukupuoliyhteyteen tai ryhtymään muuhun seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan tekoon tai alistumaan tekoon henkilön, joka on hoidettavana sairaalassa tai laitoksessa. Säännös koskee nimenomaan potilasta, jonka kyky puolustaa itseään on sairauden, vammaisuuden tai muun heikkoudentilan vuoksi olennaisesti heikentynyt.

Juttu käsiteltiin oikeudessa suljetuin ovin, ja kaikki siihen liittyvä materiaali määrättiin 40 vuodeksi salaiseksi tuomion antamisesta lukien.

Käräjäoikeus antoi oman lyhyen tiedotteen tuomiosta.