Tulli paljasti laajan dopingvälitysliigan

Tulli on paljastanut laajan doping- ja lääkeaineiden tuonti- ja välitysorganisaation. Aineita on myyty pimeillä markkinoilla Etelä-Suomessa, lähinnä pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen, Turun ja Porin suunnilla.

- Toiminta on ollut hyvin organisoitua ja järjestelmällistä. Aineet ovat menneet lähinnä voimailupiireihin, kertoo Tampereen tullin apulaisjohtaja Hannu Sinkkonen.

Sinkkonen luonnehtii kauppatapaa apteekinomaiseksi: aineita on myyty tilausten mukaan suoraan käyttäjille. Joukossa on testosteronia, anabolisia steroideja sekä varsin kallista synteettistä kasvuhormonia.

Suomen oloissa laaja rikosvyyhti

Salakuljetettuja dopingaineita on takavarikoitu noin 30 000 tablettia tai ampullia, joiden arvo on yhteensä useita satoja tuhansia euroja. Tutkinnassa on selvitetty kaikkiaan noin 12 500 ampullin sekä noin 40 000 doping- ja lääketabletin maahantuonnit. Rikoshyötynä saatua rahaa tulli on takavarikoinut lähes 200 000 euroa.

- Rahat löytyivät pankkilokerosta, Sinkkonen kertoo.

Epäiltyjä on kertynyt 19, kaikki Sinkkosen mukaan suomalaisia. Kaksi päätekijöinä pidettyä henkilöä on ollut vangittuna. Sinkkosen mukaan epäiltyjä saattaa löytyä lisääkin, sillä esitutkinta on vielä meneillään. Syyttäjän harkittavaksi juttu on menossa keväällä tai kesällä.

Aineita tuotiin tullin selvitysten mukaan Suomeen vuosina 2002- 2006.

Sinkkosen mukaan on mahdollista ja jopa todennäköistä, että kaikkia tuotuja aineita ja niistä saatuja rahoja ei pystytä enää tavoittamaan.

Rikosvyyhti on Sinkkosen mukaan Suomen oloissa varsin mittava.

Aineita tuotiin lomalennoilla

Nyt kiinni jäänyt salakuljetusliiga toi dopingampulleja ja -tabletteja ainakin Egyptistä, Thaimaasta, Kreikasta ja Espanjasta. Aineet on tuotu Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentän kautta lomalennoilla.

- Osa aineista on Suomessa kokonaan kiellettyjä, toisia saa apteekista lääkärin reseptillä, Sinkkonen selvittää.

Aineet on hankittu apteekeista sellaisissa maissa, joissa myynti on sallittua ilman reseptiäkin.

- Dopingtarkoituksessa näitä aineita käytetään huomattavasti enemmän kuin purkin kyljessä lukee. Silloin vaikutuskin on erilainen kuin lääkkeen tarkoitus, Sinkkonen muistuttaa.

Salakuljetus- ja myyntiliigan jäljille päästiin viime vuoden marraskuussa, kun Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuneelta kuriirilta takavarikoitiin noin 2 500 ampullia ja 4 000 tablettia. Apteekkihinnoilla laskettuna niiden arvo oli noin 34 000 euroa.