Leipomoissa käytetään usein
huonolaatuista uppopaistorasvaa

TS/Jane Iltanen<br />Uppopaistorasvaa käytetään esimerkiksi munkkien ja ranskanperunoiden teossa.
TS/Jane Iltanen
Uppopaistorasvaa käytetään esimerkiksi munkkien ja ranskanperunoiden teossa.

ANNE LAITINEN

Leipomoissa käytetään usein huonoa uppopaistorasvaa, joka aiheuttaa vatsanväänteitä ja muuttaa tuotteen makua.

Uppopaistorasvojen ja -öljyjen kelpoisuutta on selvitetty Turun kaupungin elintarvikelaboratoriossa Turkulabissa. Uppopaistamalla valmistetaan esimerkiksi piirakoita, munkkeja ja ranskanperunoita.

Näytteitä otettiin helmi-maaliskuussa leipomoista, grilleistä, kahvioista, ravintoloista ja lounasruokaloista.

Ne kerättiin Turusta, Paraisilta, Uudestakaupungista sekä Kaarina-Piikkiön ja Mynämäen-Mietoisten terveyskeskuskuntayhtymien, Naantalin ja Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymien ja Vehmassalon kuntayhtymän alueelta.

57 näytteestä hyviä oli 44, heikentyneitä 7 ja huonoja 6. Tulokset olivat hieman parempia kuin toissavuonna.

- Hyviä oli huomattavasti enemmän ja huonoja vähemmän kuin aikaisemmin. Leipomot pomppaavat silmään kokonaisuudesta. Niissä valmistetaan suhteessa eniten uppopaistettuja tuotteita, ja rasvojen laatu oli keskimääräistä huonompi. Markkinoille pääsee paljon tuotteita, jotka eivät ole parhaita mahdollisia, sanoo Turkulabin laatupäällikkö Nina Sund-man .

Yhdeksästä leipomosta kaksi käytti huonoja uppopaistorasvoja. Kahdessa käytettiin laadultaan heikentynyttä rasvaa. Turkulaisia leipomoita ei tutkittu.

- Leipomoissa on kautta aikojen ollut huonoja tuloksia. Rasvaa ei malteta vaihtaa tarpeeksi usein, koska se on kustannuskysymys, kertoo Sundman.

Selvityksestä ei voi päätellä, että Turku olisi pärjännyt paremmin kuin Kaarina-Piikkiö tai Raisio, joissa huonoja näytteitä oli kummassakin kaksi. Turussa niitä ei ollut.

- Jos Turusta olisi otettu mukaan leipomoita, luulen, että olisi saatu huonoja tuloksia Turkuunkin, arvioi Sundman.

Kovia rasvoja haitallisempaa

Huonossa tai heikentyneessä rasvassa on vatsaa ärsyttäviä, ruuansulatusta vaikeuttavia ja mahdollisesti karsinogeenisia aineita.

- Hajonnut, härskiintynyt rasva on usein paljon haitallisempaa kuin epäterveelliset kovat rasvat, vertaa laatupäällikkö Nina Sundman.

Sundmanin mukaan osa leipomoista kuitenkin laiminlyö lakisääteistä omavalvontavelvoitetta eikä ota näytteitä uppopaistorasvasta.

Yrityksillä on terveysviranomaisten hyväksymä omavalvontasuunnitelma, jonka toteutumista seurataan tarkastuksissa.