Panssarisiima- ja
piilevät kukkivat jo
Saaristomerellä

ERJA HYYTIÄINEN

Panssarisiima- ja piilevien kukinta on alkanut poikkeuksellisen aikaisin Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Levillä on käytössään runsaasti ravintoa, sillä loppuvuodesta paljaana säilyneestä maasta valui runsaasti ravinteita veteen.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastajan Janne Suomelan mukaan panssarisiima- ja piilevistä ei ole vaaraa ihmisille. Paljaalla silmällä yksittäisiä leviä ei erota, mutta ne värjäävät veden ruskeaksi.

- Levien kevätkukinta alkaa heti, kun valoa on riittävästi. Joskus se saattaa alkaa jopa jään alla, jos sen päällä ei ole lunta, Suomela sanoo.

Myrkyttömien levien kuluttama ravinne on poissa lämpimämpien vesien aikaan kukkimaan nousevilta sinileviltä. Puhdistus on tarpeen, sillä keväällä ravinteita on pintavedessä poikkeuksellisen paljon.

- Syksyllä, kun kasvukausi loppuu ja orgaaninen aines hajoaa, vapautuu veteen runsaasti ravinteita. Syksyllä vesi myös jäähtyy ja alusveden ravinteet nousevat pintaan. Siinä ne odottavat kevään tuloa.

- Parissa kolmessa viikossa panssarisiimalevät ja piilevät käyttävät ravinteet ja valuvat pohjaan. Silloin vesi on jälleen niin kerrostunutta, etteivät hajoamisen seurauksena vapautuvat ravinteet enää pääse pintaan, Suomela kuvaa.