Turun liikenteen automaattinen nopeusvalvonta ei kärsi työvoimapulasta

TUOMO KARHU

Seinäjoen ja Vaasan poliisi on joutunut ottamaan valvontakameroita pois käytöstä, koska poliisilla ei ole ollut kylliksi työvoimaa purkamaan sakkosumia. Turun seudulla vastaavanlaisia ongelmia ei ole ollut.

- Jos kaikki kamerat pistettäisiin kuvaamaan koko ajan, tavaraa tulisi totta kai liian paljon, mutta kyllä täällä on tultu toimeen nykyisillä resursseilla, Länsi-Suomen lääninylikomisario Ari Järvenpää sanoo.

Ongelmia ei ole aiheutunut siitäkään, että Turussa on käytössä kaksi viidestä viimeisestä Suomessa jäljellä olevasta vanhanaikaisesta niin sanotusta märkäfilmikamerasta.

- Ne ovat kuitenkin poistuvaa kalustoa. Turunkin tolpissa käytettävät kamerat ovat noita kahta lukuun ottamatta digitaalisia. Myös Turussa, Tampereella ja Porissa käytössä olevat automaattivalvonta-autot ovat digitaalisia, Järvenpää toteaa.

Ylikomisario Heikki Ihalainen sisäasiainministeriön poliisiosastolta korostaa, että märkäfilmikameroissa ei sinänsä ole mitään vikaa.

- Ne toimivat hyvin ja niillä saa tarkkoja kuvia. Kun filmin kehittäminenkin on varsin nopeaa, ei ole mitään järkeä lähteä vaihtamaan kameroita pelkästä vaihtamisen ilosta.

Miksi vanhanaikaisia filmikameroita ylipäätään on vielä käytössä?

- Ihan siksi, että märkäfilmikameroita ei voi digitalisoida. Nykyaikaiset kamerat toimivat erilaisilla maanalaisilla kaapeleilla, minkä vuoksi märkäfilmikameroita ei kannata uusia ennen kuin kyseisiä teitä muutetaan, Ihalainen sanoo.