Yliopistoikäisetkin yhä usein pihalla ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä

TS/Jonny Holmén<br />- Seksuaali- ja lisääntymisterveydestä tulee osa kansanterveystyötä, kertoo kliininen seksologi Jukka Virtanen.
TS/Jonny Holmén
- Seksuaali- ja lisääntymisterveydestä tulee osa kansanterveystyötä, kertoo kliininen seksologi Jukka Virtanen.

TIINA KALPA

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä YTHS:ltä eivät valistustyöt lopu, eivät ainakaan ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä. Joka vuosi tulee uusi sukupolvi, josta osa - niin yllättävältä kuin se tuntuukin - on edelleen melko tietämätön näistä asioista.

- Eteen tulee aika käsittämättömiä myyttejä, ja niitä esiintyy melkoisesti vielä ihan yliopistoikäisilläkin, kertoo ylilääkäri Ulla Ågren YTHS:ltä Kuopiosta.

Yliopisto-opiskelijoille suunnatulla Hetki seksille -kampanjallaan YTHS pyrkii kumoamaan vääriä käsityksiä sekä edistämään nuorten onnellista ja tervettä seksuaalisuutta ja siten hyvinvointia.

Turussa Hetki seksille -tilaisuus järjestettiin keskiviikkoiltana.

Abortteja ja klamydiaa

- Aborttiluvut ja klamydiatapaukset ovat olleet kasvussa jatkuvasti. Kun abortteja vuonna 1995 tehtiin maassa alle 10 000, oli luku vuonna 2005 jo 10 931. Eikä abortteja tehdä niinkään ihan nuorille, vaan eniten juuri 20-24-vuotiaille. Myös klamydiatilastoissa tämän ikäiset ovat johdossa, Ågren kertoo.

Suomessa oli vuonna 2006 13 000 klamydiatapausta. Lääkärin mukaan klamydian hoito maksaa kerrannaisvaikutuksineen yhteiskunnalle vuodessa arviolta 35 miljoonaa euroa.

- Kondomi on Suomessa kallis ehkäisy. Olisi hienoa, jos niitä ruvettaisiin sponsoroimaan, jos ne saataisiin korvauksen piiriin.

Ågrenin mukaan Suomi on ehkäisyasioissa edelläkävijä ja vaihtoehtoja on runsaasti pillereistä kierukoihin, ehkäisyrenkaaseen ja -laastariin.

- Silti abortin tehneillä useimmiten ehkäisykeinona oli ollut pelkkä kondomi tai ei mitään. Ja joka kolmannella abortin kokeneella oli takanaan aiempi keskeytys.

Huolissaan YTHS ja sen lääkärit ovat etenkin internetissä vellovasta nuorten keskustelusta, jossa väitetään ehkäisyvalmisteiden olevan vaarallisia, mutta abortin ei.

- Vaikka abortin voi nykyään "tehdä helposti lääkkeillä", niin helppo asia se ei ole naiselle koskaan. Abortti on aina ehkäisyä suurempi riski, Ågren vakuuttaa.

Myyttejä, joita lääkärit kampanjallaan haluavat kumota, ovat muun muassa "ehkäisyvalmisteiden käyttö saattaa tehdä hedelmättömäksi", "taukoja täytyy pitää" ja "syöpäriski kasvaa".

- Ehkäisy ei suinkaan ole syy siihen, ettei nainen, joka odottaa 35-vuotiaaksi, tule raskaaksi. Valmisteista ainoastaan ehkäisyruiske, jota käytetään Suomessa vähän ja jonka käyttö on rajoitettu kahteen vuoteen, vaikuttaa hedelmällisyyteen niin, että se palautuu vasta 10-31 kuukauden kuluttua, Ågren painottaa.

Hän myös varoittaa pitämästä ehkäisyvalmisteissa omia taukoja ja vakuuttaa, että haittavaikutusten sijaan nykyisten yhdistelmäehkäisyvalmisteiden pienillä hormoniannoksilla saavutetaan paljon etuja.

- On vähemmän kuukautiskipuja, PMS-oireita, toiminnallisia kystia, myoomia, kohdunulkoisia raskauksia, tulehduksia, anemiaa, munasarja- ja kohdun runko-osan syöpää, masennusta ja niin edelleen, hän listaa.

Useimmiten ohi 10 minuutissa

Seksuaalipoliittisen säätiön, Sexpon, toiminnanjohtaja, kliininen seksologi Jukka Virtanen sanoo, että useimmat suomalaisten yhdynnät ovat ohi kymmenessä minuutissa.

- Tänä aikana toinen osapuoli on jo ehtinyt poistua jääkaapille ja sieltä tv:n ääreen.

Ideaalina hän kuitenkin näkisi tilanteen, että yhteisen hetken jälkeen ollaan vielä hetki yhdessä.

Hän viittaa McCluskey'n seksuaaliterveysmalliin, joka koostuu tunnelmasta, kiihottumisesta, huippukokemuksesta ja jälkihehkusta.

- Etenkin naisille, jotka ovat aistilliseroottispainotteisia, jälkihehku kruunaa kaiken. Jos sitä ei ole, koko kakku lässähtää.

Virtanen kertoo, että seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen on nyt tulossa osaksi kansanterveystyötä samalla lailla kuin muun muassa diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit.

- Esitys Suomen ensimmäiseksi seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmaksi annettiin ministeri Liisa Hyssälälle tammikuussa. Sosiaali- ja terveysministeriöstä tätä vuodet 2007-2010 kattavaa ohjelmaa odotetaan toukokuun lopulla.

TS/Jonny Holmén<br />- Aborttien määrä ja klamydiatartunnat ovat olleet jatkuvassa kasvussa, murehtii ylilääkäri Ulla Ågren.
TS/Jonny Holmén
- Aborttien määrä ja klamydiatartunnat ovat olleet jatkuvassa kasvussa, murehtii ylilääkäri Ulla Ågren.