Lähes neljä vuotta vankeutta 39 kilon
hasislastin salakuljettamisesta Suomeen

SEPPO SUDENNIEMI

Hollantilainen eläkeläismies tuomittiin tiistaina törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen Turun käräjäoikeudessa. Kuriiri kärähti helmikuussa Turun satamassa kuljettaessaan 38 kilon ja 677 gramman hasislastia Suomeen.

Hollantilaisen mukaan kotimaassaan hän olisi saanut rangaistuksena seitsemän kuukautta yhdyskuntapalvelua, mutta oikeuden puheenjohtajan mukaan tapausta arvioidaan kunkin maan lakien mukaisesti. Malesiassa hänet olisi hirtetty.

Syyttäjän mukaan huumelastista olisi kertynyt katukauppaan puoli miljoonaa käyttöannosta ja arvo olisi ollut 380 000 euroa. Syytetyn mukaan Hollannissa käyttöannos on isompi, viisi grammaa, joten lastista olisi saatu vain 7 800 annosta.

Huume oli kätketty vanhan pakettiauton takalattiaan, mistä Turun poliisi kaivoi esiin 38 pakettia pysäytettyään ruotsinlaivalta tulleen auton.

Vuonna 1944 syntynyt hollantilaismies oli aiemmin toiminut opettajana ja hän oli rahapulassa suostunut palkkiosta kuljettamaan lastin Helsinkiin. Hän oli hankkinut 300 eurolla auton ja hänelle oli annettu mukaan gsm-puhelin. Saapumisesta oli tarkoitus ilmoittaa perillä. Auto piti jättää pysäköintitaloon.

Organisaatio jäi epäselväksi

Kuulusteluissa mies ei osannut tai halunnut kertoa organisaatiosta mitään.

  Asianajaja Riitta Leppiniemen mielestä mies ei ollut yhteistyöhaluton, sillä hän ei tiennyt toimeksiantajiaan eikä hänen pitänyt edes tavata näitä.

Syyttäjän mukaan hasisgramman arvo katukaupassa on 10 euroa. Grammasta saadaan 2-3 käyttöannosta, jolloin lastin arvo olisi kolmen annoksen mukaan laskettuna lähes 500 000 euroa.

Syyttäjä vaati miehelle neljän vuoden vankeustuomiota. Helsingin hovioikeuden karkean ohjeen mukaan törkeän huumausainerikoksen alaraja hasiksessa on kilo ainetta.

Toinen kuriiri oli saanut 50 kilosta hasista viisi vuotta.

Syyttäjän mielestä rahamotiivi oli rangaistusta korottava seikka, mutta Leppiniemen mukaan huumejutuista tiedetään, ettei kuriiri saa suurta palkkiota eikä sitä tässä tapauksessa voitu arvioida suureksi hyödyksi.

Hollannissa myös korkea ikä katsotaan alentavaksi seikaksi. Käräjäoikeuden mukaan 63 vuoden ikä ei nyt ollut seikka, jota Suomen rikoslaissa iästä tarkoitetaan

Käräjäoikeus ei tuomiossaan laskenut käyttöannosten määrää, mutta katsoi, ettei miehen näytetty tavoitelleen itselleen huomattavaa taloudellista hyötyä.

Huumetarjonta Turussa tasaista

Huumeiden käytössä ei Turussa ole vuoden aikana havaittu suuria liikahduksia puoleen eikä toiseen. Huumausainerikoksia kirjattiin vuonna 2006 kaikkiaan 888 ja näistä törkeitä oli 37. Huumerikosten määrä väheni 141:llä eli noin 14 prosenttia.

Rikoskomisario Ari-Pekka Lehtisen mukaan viimevuotiset iskut Subutexin väärinkäyttöihin tehosivat. Huumeita saa, mutta koska tarjontaa on vähemmän, hinnat ovat korkealla.

Läntisen tullipiirin huumerikostutkinnan päällikön Tom Bäckströmin mukaan Turun satama on edelleen huumeiden päätuloreittejä Suomeen. Kun tavaroita ja ihmisiä liikkuu paljon, rikostiedustelu ja yhteistyö eri maiden kesken ovat tärkeitä. Satamissa operoivat huumekoirat ovat hyvä apu, mutta niitä on liian vähän, Turussa kolme ja yksi pentu kasvamassa huumetorjuntaan.