Liitoskin pohdintaan
Loimaan seudulla

Eeva Suojanen

Loimaa, Alastaro, Mellilä ja Oripää jatkavat neljästään kuntayhteistyön syventämistä, ja kuntaliitosselvityskin on kevään neuvotteluissa esillä. Terveyden- ja sosiaalitoimen palveluiden järjestämiseen Loimaan seudun kunnat hakivat ensin kumppaneita Härkätien ja Pöytyän seudun terveyskeskusyhtymistä, mutta niiden jäsenkunnilla on muunlaisia suunnitelmia.

Loimaan seudun neljän kunnan väkiluku on alle sisäasiainministeriön yhteistoiminta-alueelta edellyttämän 20 000:n, mutta vajaus voidaan korvata terveys- ja sosiaalitoimen palveluyhteistyön syventämisellä. Syvyyden ja tiiviyden asteen kunnat määrittelevät kevään aikana.

- Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: ottaa sosiaalitoimen tehtävät laajasti yhteisiksi tai toteuttaa laajempi peruskuntamalli, sanoo Alastaron kunnanjohtaja Matti Tunkkari.

Laajempi peruskuntamalli eli kuntaliitos olisi Tunkkarin mielestä demokraattisempi.

- Isot haasteet ovat joka tapauksessa edessä, ja ne ovat helpompia kun reagoidaan ajoissa.

Tunkkari kehottaa nyt aitoon ja rehelliseen keskusteluun niin kuntien sisällä kuin välillä. Alastarolla valtuustoryhmien sisäiset keskustelut alkavat jo tällä viikolla.

Mellilässä on keskustelua käyty toistaiseksi kunnanhallitustasolla. Kunnanjohtaja Esko Rautiainen muistuttaa, että kuntien pitää nyt ennakoida väestön ja elinkeinotoimen muutoksia. Hän on valmis suosittelemaan monikuntaliitosta ja sen selvittämistä nopeassa aikataulussa, jos mielitään parhaisiin etuihin porkkanarahajaossa.

Vahvimmin kuntaitsenäisyyttä on korostettu Oripäässä. Loimaan kaupunginjohtaja Jorma Kopu ei tässä vaiheessa halua puhua kuntaliitoksesta. Palvelutuotannon pohdiskelut jatkuvat Loimaalla huhtikuussa.