Väyrynen lypsää keskustalta
valtaa eikä aloita edustajana

Lehtikuva<br />Paavo Väyrynen aikoo jatkaa Euroopan parlamentissa, jos hän ei saa havittelemaansa merkittävää tehtävää joko hallituksessa tai eduskunnan puhemiehistössä.
Lehtikuva
Paavo Väyrynen aikoo jatkaa Euroopan parlamentissa, jos hän ei saa havittelemaansa merkittävää tehtävää joko hallituksessa tai eduskunnan puhemiehistössä.

Keskustan veteraanikansanedustaja Paavo Väyrynen haluaa puolueensa johdolta lupauksen, että hänet valitaan joko eduskunnan varapuhemieheksi tai ministeriksi. Mikäli näin ei tapahdu, Väyrynen ei jätä valtakirjaansa vaan jatkaa Euroopan parlamentissa.

Väyrynen on vaatinut puheenjohtaja Matti Vanhaselta ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Timo Kallilta takeita, että hän saa jonkin merkittävän tehtävän. Muuten Väyrynen ei ryhdy kansanedustajaksi.Väyrynen kertoi tiistaina eduskunnassa, että "toistaiseksi en tarkastuta valtakirjaani kunnes eduskunnan järjestäytyminen ja hallitus on saatu tehdyksi".

Väyrysen mielestä "olisi äänestäjien pettämistä, jos ryhtyisin rivikansanedustajaksi". Väyrynen haluaa kotimaassa "enemmän vaikutusvaltaa kuin nykyinen tehtävä Euroopan parlamentissa".

Eduskuntaryhmä ihmetteli sotkua

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa Väyrysen toivomus ei saanut vastakaikua. Vanhasen ehdotuksesta, jota Väyrynen yllättäen kannatti, puhemiesehdokkaasi valittiin Kalli. Kokouksessa kukaan ei esittänyt Väyrysen valitsemista.

Lapin Janne Seurujärvi kuitenkin vaati, että Väyryselle on annettava merkittävä asema kotimaan politiikassa. Hänen arveltiin haluavan, ettei Väyrysen varamies Simo Rundgren pääse eduskuntaan vaan Väyrynen pitää paikkansa.

Oulun vaalipiiristä valittu Mirja Vehkaperä oli Seurujärven kanssa samaa mieltä. Hänen kannanottonsa perusteeksi arveltiin sitä, että Väyrysen jäädessä eduskuntaan Samuli Pohjamo pääsee varasijalta Euroopan parlamenttiin.

EP kieltää kaksoispaikat

Väyrysen keittämä sotku johtuu Euroopan parlamentin säädöksestä, joka kieltää olemasta hetkeäkään sekä kansallisen parlamentin että EP:n jäsen. Jos Väyrynen tarkistuttaa valtakirjansa, tehtävä EP:ssa loppuu välittömästi.

Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan Väyrynen ei voi pitkittää valtakirjansa jättämistä hallitusneuvottelujen ratkaisuun saakka.

Tiitisen mukaan hän ja eduskunnan puhemiehet voivat patistella Väyrystä tekemään valintansa. Ääritapauksessa Väyrynen voidaan erottaa eduskunnasta, koska Tiitisen mukaan vitkuttelu olisi "tehtävän laiminlyönti".

Euroopan parlamentista on mahdollisuus tulla eduskuntaan: Paluuta Brysseliin ei ole ennen seuraavia vaaleja.

Jos Väyrynen haluaa varapuhemieheksi, hän joutuu tarkistuttamaan valtakirjansa. Se on riski, koska olisi hyvin todennäköistä, ettei eduskunta valitse häntä puhemiehistöön.

Mikäli Väyrynen lähtee Brysseliin, Rundgren saa olla kansanedustajana vain kaksi vuotta. Seuraavissa EP-vaaleissa Väyrynen ei ole ehdolla.Värynen palaa eduskuntaan viimeistään 2009 ja ottaa silloin paikkansa Rundgrenilta, joka vetäytyisi Tarvasjoen kirkkoherraksi.