Vanhemmat vaativat uutta sisäilman
tutkimusta Valkeavuoren koululla

TS/TS/Jonny Holmén<br />Valkeavuoren koulun vanhemmat ovat nousseet vaatimaan perusteellista sisäilman tutkimista. Heille eivät riitä vuoden takaiset tutkimukset, joissa ei itiöitä tai muita merkkejä kosteuden aiheuttamista ongelmista löytynyt. Vanhempainyhdistyksen mukaan koululaisilla on epätavallista paljon flunssanoireita ja koulun valtaa välillä ummehtunut haju.
TS/TS/Jonny Holmén
Valkeavuoren koulun vanhemmat ovat nousseet vaatimaan perusteellista sisäilman tutkimista. Heille eivät riitä vuoden takaiset tutkimukset, joissa ei itiöitä tai muita merkkejä kosteuden aiheuttamista ongelmista löytynyt. Vanhempainyhdistyksen mukaan koululaisilla on epätavallista paljon flunssanoireita ja koulun valtaa välillä ummehtunut haju.

Erja Hyytiäinen

Valkeavuoren koulun vanhemmat vaativat uusia tutkimuksia kaarinalaiskoulun sisäilman laadusta. Taustalla on huoli oppilaiden ja opettajien terveydestä. Syynä on muun muassa koulussa ajoittain havaittava ummehtunut haju sekä viime syksyn myrskyjen aikaan katon läpi luokkatiloihin puskenut vesi. Kaarinan kaupunki kutsui pikavauhtia sisäilmatyöryhmän selvittämään asiaa.

- Aiemmin en ole asiasta kuullut, mutta kun nyt vanhempien kirje tuli, ryhdymme heti töihin, kesken lomansa tiistaina kokoukseen saapuva työsuojelupäällikkö Kari Leino sanoo.

Tilakeskuksen päällikön Tapani Mellasen mukaan kyseessä on puhdas väärinkäsitys.

- Vanhempien kirjeessä epäillään, ettei koulussa ole koneellista ilmanvaihtoa. Se on väärinkäsitys. Molemmissa kouluissa on sekä koneellinen sisään- että ulosmenevä ilmanvaihto, Mellanen sanoo.

Vanhemmille selitykset eivät riitä vaan he vaativat perusteellisempaa tutkimusta. Vaatimustensa tueksi vanhempainyhdistys on lähettänyt kaikkien oppilaiden perheisiin kyselyn siitä, onko lapsilla ollut poikkeuksellisen paljon päänsärkyä tai flunssaoireita, jotka voisivat johtua huonosta sisäilmasta.

Vesi tunki katon läpi luokkiin

Koulun rehtorin Kaj Kanervavuori arvioi, että vanhempien huolen takana on rakennuksessa toisinaan tuntuva vanhan haju. Ummehtunut ilma on saanut epäilemään huonoa sisäilmanlaatua.

- Meillä ei ole tietoa, mistä se haju tulee. Kiinteitä rakenteita ei ole tutkittu, perustuksia ei ole porattu, Kanervavuori sanoo.

Mellasen mukaan betonirakenteisessa koulussa ei voi olla eloperäistä materiaalia, joten huoli on turha. Vuosi sitten sisäilman laatu tutkittiin maljaviljelmillä eikä itiöistä havaittu minkäänlaista merkkiä.

Alakoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Tutta Carpelanin mukaan vanhemmat haluavat uudet tutkimukset.

- Viimeksi tutkimus tehtiin silloin, kun rakennus oli tyhjä. Me haluamme, että ilmanlaatu tutkitaan, kun oppilaat ovat jo jonkun aikaa siellä olleet, Carpelan sanoo.

Mellasen mukaan edellinen tutkimus tehtiin tyhjissä tiloissa, jotta vaatteiden ja kenkien mukana tulevat itiöt eivät olisi vaikuttaneet tulokseen. Maljaviljelyllä saatiin selville, onko itse rakennuksen osalta ongelmia.

- Jos tutkimme oppilaiden läsnäollessa sisäilmaa, saamme selville esimerkiksi hiilidioksidipitoisuuden, Mellanen sanoo.

Carpelanin mukaan vanhemmat haluavat selvitettäväksi myös katon pitävyyden. Viime syksynä myrskyn aikaan vesi tunki katosta läpi luokkatiloihin ja toiseen keittiötilaan.

- Sen jälkeen katot paikkailtiin, ja nimenomaan sanon paikkailtiin, sillä uusimista ei tapahtunut. Joululoman aikaan meillä oli kuivattimet koulussa ja hiihtolomien aikaan tilat, joihin oli märkää tullut, desinfektoitiin, Kanervavuori sanoo.

Työryhmä luo parempaa ilmaa

Työsuojelupäällikkö Leino kutsui Kaarinassa reilut vuosi sitten koolle sisäilmatyöryhmän. Kuukausittain kokoontuva joukko miettii mahdollisia parannuskohteita, ja tiloja on jo kohennettu.

- Pari viikkoa sitten saimme kuntoon kaksi esiopetustilaa. Vanhoja rakennuksiahan nämä ovat, korjattavaa kyllä löytyy, Leino sanoo.

Ryhmän asiantuntemus on laaja. Leinon lisäksi työryhmässä istuvat työterveyslääkäri, terveystarkastaja, tilakeskuksen päällikkö, henkilöstöpäällikkö sekä kaksi työsuojeluvaltuutettua.