Untuvikko Yrttiaho ei kaipaa hallitukseen

TS/TS/Arto Takala<br />Valtakirja on tarkastettu ja kansanedustajan työ voi alkaa.
TS/TS/Arto Takala
Valtakirja on tarkastettu ja kansanedustajan työ voi alkaa.

MATTI ARVAJA

Vasemmistoliiton Jyrki Yrttiaho tarkistuttaa aakkosissa viimeisenä varsinaissuomalaisena kansanedustajana valtakirjansa eduskunnassa. Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka toteaa ajokortista, että kyse on todella oikeasta valtakirjan haltijasta. Valtakirja palautetaan edustajan kouraan ja parlamenttiura voi virallisesti alkaa.

Ensio Laineen ja Sauli Saarisen tukijoukoista tunnettu Yrttiaho onnistui pääsemään eduskuntaan toisella yrittämällä. Neljä vuotta sitten hän jäi Helsingin junasta ja sai tyytyä ensimmäisen varamiehen paikkaan.

Nyt Helsingissä junasta noustessa seurana ovat Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Annika Lapintie , Sdp:n Heli Paasio ja kokoomuksen Pertti Hemmilä . Keltanokkaedustaja arvelee, että hänestäkin tulee ainakin alkuun junaparlamentin jäsen.

Hemmilä varoittaa untuvikkoa lehtiväestä.

- Minustakin kirjoitettiin ensi kerralla, että Hemmilä lampsi eduskunnan käytävää pitkin, vanhempi edustaja kauhistelee.

Yrttiaho, 54, on palvellut lähimmät 25 vuotta metallin ammattiosasto 49:ää toimitsijan tehtävissä Turussa.

- Kyllä tässä on päässyt osallistumaan eduskunnan politiikan tekoon jo aikaisemminkin, vaikkei eduskunnassa ole ollutkaan, uusi parlamentaarikko kehuskelee.

Yrttiaho seuraa eduskunnassa parlamentista tipahtanutta Mikko Immosta . Mynämäkeläinen sai tehdä tilaa raisiolaisvaltuutettu Yrttiaholle, vaikka keräsikin ääniä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Hallitustaival oli paha virhe

Tuore edustaja ei halua tarkemmin arvioida Immosen parlamenttiuraa tai vertailla itseään edeltäjäänsä. Yleisesti on silti otaksuttu, että Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen ryhmä radikalisoitui Yrttiahon myötä enemmän kuin muutaman piirun.

Yrttiahon mielestä Immonen selvisi hyvin puolueen oppositiokaudesta, mutta samaa ei voi sanoa Vasemmistoliiton hallituskaudesta, josta edeltäjä oli aikanaan päättämässä.

Lipposen ajan leikkauksista ei tähän mennessä ole palautettu mitään. Siinä mielessä kaikilla työväenpuolueilla on nyt ison arvion paikka, Yrttiaho tuumii.

Junamatkalla Yrttiaholla on aikaa pohtia kuluneita vaalikausia. Hän sanoo vastustaneensa tiukasti vasemmistoliiton menoa Lipposen hallituksiin.

- Niiden hallitusten ohjelmissa oli ratkaisuja, jotka synnyttivät köyhyyttä, tuloerojen kasvua ja monta muuta ongelmaa.

Kahvilan naiset halataan

Eduskunnan kahvilassa ensikertalainen ei aamutuimaan juuri tuttuja tapaa. Yrttiaho nauttii kahvin ja sämpylän ja lähtee kyselemään, josko työhuone olisi luovutuskunnossa.

  Vanhemmat kansanedustajat käyvät halaamassa kahvilan naishenkilökunnan. Onhan eroa kestänytkin jo monta viikkoa.

Keskustan ensikertalainen Timo Kaunistokin käy kahviaamiaisella. Kaunisto on laskenut varman päälle ja tullut Turusta jo ennen seitsemää lähteneellä junalla.

Laitilan kanafarmin työt jäävät isännältä nyt pakostakin vähemmälle.

Kauniston puoliso kyselikin jo edustajavalintojen selvittyä, löytyisikö naapurin isännistä apua, jos rehukierukka tai lantaruuvi irtisanoo työsopimuksen.

- On siellä kai jo muutamia ilmoittautunutkin, Kaunisto tuumii.

Nukkuminen ei räntäsateen syy

Työväenpuolueiden kannattajien vaisuus näissä vaaleissa ei Yrttiahon mielestä ollut sen paremmin räntäsateen kuin oikeistotuulenkaan vika. Poliittisessa passiivisuudessa näkyi selkeiden vaihtoehtojen puute.

- Jos joku sanoo, että oikeistopuolueiden voitto johtuu oikeistotuulesta se on suunnilleen sama kuin sanoisi, että oikeisto voitti, koska se voitti.

Yrttiahon työtä metallin ammattiosasto 49:n toimitsijana tullee jatkamaan osaston puheenjohtaja Pasi Kankaanpää . Osasto kokee Yrttiahon kansanedustajuuden myötä myös toisen menetyksen, sillä jonkin aikaa osaston työntekijänä ja tiedottajana toiminut Sari Rytky siirtyy uuden kansanedustajan avustajan tehtävään.

Naapurit tulossa vierailulle

Yrttiaho sanoo tehneensä osaston toimitsijana pitkää päivää, minkä kuitenkin korvasi työstä tullut palaute.

- Ei kai sitä muuten olisi oikein jaksanutkaan tehdä. Tehtävä tuntui hyvältä ja oikealta ja siinä sai hoitaa ihmisten asioita. Samalla tavalla tulee varmaan toimittua jatkossakin, Yrttiaho kaavailee.

Yrttiahon perheeseen kuuluu päiväkodinjohtajana toimiva aviopuoliso ja kolme aikuisiksi ehättänyttä poikaa. Pojat asuvat omillaan ja kaksi lastenlastakin on jo ilmaantunut.

Perhe ei ole vielä lähdössä eduskuntakäynnille, mutta uudelle työpaikalle on kyllä luvassa kävijöitä Raisiosta.

- Naapurit ovat jo ilmoittaneet, että aikovat tulla vierailulle.

Asuntoa Yrttiaho ei vielä kevätkaudella aio pääkaupunkiseudulta hankkia. Tilapäinen kortteeri löytyy toistaiseksi siskon luota.

TS/Arto Takala<br />Jyrki Yrttiahon ensimmäistä eduskuntapäivää seurasi myös edustajien kuvauspaikalla päivystänyt edesmenneen Neuvostoliiton päämies Mihail Gorbatshov.
TS/Arto Takala
Jyrki Yrttiahon ensimmäistä eduskuntapäivää seurasi myös edustajien kuvauspaikalla päivystänyt edesmenneen Neuvostoliiton päämies Mihail Gorbatshov.
TS/Arto Takala<br />Uusi työpaikka on enää kivenheiton päässä, kun juna lähestyy Helsingin rautatieasemaa.
TS/Arto Takala
Uusi työpaikka on enää kivenheiton päässä, kun juna lähestyy Helsingin rautatieasemaa.