Kansanedustajan paras päivä kuin lukuvuoden avaus

TS/TS/Arto Takala<br />Tanja Saarela, Timo Soini ja Tommy Tabermann jonottavat valtakirjan tarkastukseen. Taustalla valmistautuvat myös Markku Uusipaavalniemi ja pääministeri Matti Vanhanen.
TS/TS/Arto Takala
Tanja Saarela, Timo Soini ja Tommy Tabermann jonottavat valtakirjan tarkastukseen. Taustalla valmistautuvat myös Markku Uusipaavalniemi ja pääministeri Matti Vanhanen.

HEIKKI VENTO

Kansanedustajien vaalikauden ensimmäinen ja paras päivä sujui nuottien mukaisesti ja virkamiesten ohjauksessa. Poliitikkoja kuljetettiin kuin lukuvuoden avauspäivänä. Hymyt olivat herkässä, kun uudet ja entiset edustajat tutustuivat toisiinsa toimittajien ja kuvaajien hääriessä ympärillä.

Maanantaina kenelläkään ei ollut vastoinkäymisiä. Ne ovat edessä. Ensin muutama puolue joutuu oppositioon, joku edustaja ei pääse ministeriksi, toinen jää paitsi tavoittelemaansa paikkaa puhemiehistössä tai ei pääse suosikkivaliokuntaansa. Kaiken lopuksi neljän vuoden päästä kansa sanoo irti työsopimuksen.

Kansanedustajan maanantai alkoi mahdollisimman epäitsenäisesti. Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka tarkasti valtakirjat. Ensimmäisenä kansanedustajan täydet valtuudet uudessa eduskunnassa sai Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Seuraavaksi poliitikkoja väijyi tilitoimiston Pertti Rosila , joka keräsi henkilötietoja palkkaa ja verottomia kulukorvauksia varten.

Vihreillä hinkua hallitukseen

Paluumuuton eduskuntaan teki vihreiden ensimmäinen ministeri Pekka Haavisto .

- Jotain uutta ja jotain vanhaa, vuonna 1995 eduskunnasta pudonnut Haavisto arvioi.

Vihreät ovat Haaviston mukaan "kiinnostuneita" hallituspaikoista. Neuvotteluista tulee kuitenkin vaikeat.

Puolueystävä Janina Andersson pääsee poliitikon eläkeikään uudessa eduskunnassa. Neljäs kausi alkaa ja eläkkeeseen tarvittavat 15 vuotta tulevat täyteen.

Anderssonin mielestä vihreiden hallitukseen meno riippuu siitä, millaisia ehdotuksia suuremmilla puolueilla on eriarvoisuuden poistamiseksi.

Vielä kymmenes kerta Kanervaa

- Ei tietenkään, Ilkka Kanerva (kok) vastasi kuvausjonossa kysymykseen, alkoiko nyt viimeinen vaalikausi.

Ainakin kerran vielä Kanerva aikoo yrittää. Se olisi kymmenes kerta, jos hän pääsee 2011 eduskuntaan. Yhdeksännellä kaudella tulisi kivuta joko hallitukseen, eduskunnan puhemieheksi tai ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

- Kortit ovat jakamatta, Kanerva tuumi jonossa edellään Sauli Niinistö (kok).

Kuin piispaa pappilassa

- No miksei, Ilkka Kantola (sd) pohdiskeli väittämää, pidetäänkö kansanedustajaa eduskunnassa kuin piispaa pappilassa.

Kantolan mukaan oma menestys vaaleissa yllätti myönteisesti.

- Se ei kauheasti hymyilytä, hän lisäsi sosiaalidemokraattien tuloksesta ja jatkoi matkaansa kuvaukseen.

Julkkisperhe Uudeltamaalta

Uudenmaan kansanedustajien saapuminen valtakirjantarkastukseen oli kuin juorulehden keskiaukeama, josta pari kuvaa puuttui. Kierroksen aloitti jo kunnallispolitiikassa kunnostautunut Maria Guzenina-Richardson (sd).

Kamerat surrasivat politiikan suurimpien arvailujen kohteen Niinistön näyttäessä valtakirjansa. Niinistö piti epäonnistuneena Matti Vanhasen (kesk) puheita ministeripaikkojen jaosta.

Äänikeisarin perässä tulivat keskustan linssiveteraanit Tanja Saarela , Markku Uusipaavalniemi ja Vanhanen. Väliin kiilasi Tommy Tabermann (sd).

Kaksi Vanhaseen läheistä puuttui. Merikukka Forsiusta (vihr) ei näkynyt. Mutta miksi Vanhasen piti mennä Forsiuksen kanssa kara-okebaariin.

- Ei kommentoida, Vanhanen vastaa ja hymyilee leveästi.

Ennen karaokeiltaa Vanhanen ja Forsius tavattiin yhdessä ilmastoaiheisessa vaalitilaisuudessa.

Forsius ja keskustaluokan kauhukakara Paavo Väyrynen tarkistuttavat valtakirjansa myöhemmin.

Tänään eduskunta järjestäytyy valitsemalla väliaikaisen puhemiehistön.

TS/Arto Takala<br />Uusi kansanedustaja Ilkka Kantola potrettivuorossa.
TS/Arto Takala
Uusi kansanedustaja Ilkka Kantola potrettivuorossa.