Jatkuvaa laskemista

TS/Jane Iltanen<br />Opiskelija Minna Reunanen käy töissä, koska haluaa syödä hyvin ja välillä hemmotellakin itseään.
TS/Jane Iltanen
Opiskelija Minna Reunanen käy töissä, koska haluaa syödä hyvin ja välillä hemmotellakin itseään.

Minna Reunasen , 25, poliittisen historian kuuden vuoden pituinen opintoputki on loppusuoralla Turun yliopistossa. Töissä Minna on ollut koko ajan. Joulukuussa hän aloitti osa-aikatyön patenttiassistenttina Metso Paper Oy:ssä Järvenpäässä.

Minnalla ei ole opintolainaa, ja opintotukea hän on saanut alle 400 euroa kuussa, jota hän on nostanut yhdeksänä kuuna vuodessa.

Koskaan hän ei ole joutunut palauttamaan saamiaan tukia, mutta esimerkiksi viime vuonna hän ilmoitti Kelalle loppuvuodesta, että ei nosta yhtä erää lainkaan, koska laski tienanneensa yli sallitun tulorajan.

Minnalla on syynsä käydä töissä:

- Työkokemus on arvokasta valmistumisen jälkeen. Työstä saa rahaa, sillä haluan syödä hyvin ja välillä jopa hemmotella itseäni.

Minnan etu on ollut se, että hänellä on ollut kerrallaan vain yksi työnantaja.

Tämä on helpottanut tulojen seuraamista.

- Tilanne olisi vaikeampi, jos olisi paljon kausi- ja keikkatuloja. Syksyllä aina katson, mitä olen ansainnut, ja muutenkin tarkkailen tuloja säännöllisesti.

Tuleva maisteri miettii, että ei tukien menettämisen pelossa olisi koskaan kieltäytynyt oman alansa töistä. Muille töille hän voisikin sanoa kiitos ei.

- Ei ole mitään järkeä ansaita vain, jotta pystyy maksamaan tukia takaisin.

Minna toivoo, että opiskelijoiden ansiorajat olisivat korkeammat.

- Ovathan elinkustannukset ja vuokratkin nousseet viimeisten vuosien aikana, mutta tulorajat ovat pysyneet samoina vuodesta 1998, hän muistuttaa.