Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta

TS/Risto K. Tähtinen<br />EU:n 50-vuotisjuhliin Berliinissä osallistunut Matti Vanhanen kävi tutustumassa myös EU:n kansanjuhlaan juhlakadulla eli fanimaililla. Suomen osastolla aivan Berliinin valtiopäivätalon vieressä hän tapasi vanhan ystävänsä Muumin.
TS/Risto K. Tähtinen
EU:n 50-vuotisjuhliin Berliinissä osallistunut Matti Vanhanen kävi tutustumassa myös EU:n kansanjuhlaan juhlakadulla eli fanimaililla. Suomen osastolla aivan Berliinin valtiopäivätalon vieressä hän tapasi vanhan ystävänsä Muumin.

RISTO K. TÄHTINEN

Suomen pääministeri Matti Vanhanen oli tyytyväinen Berliinin julistukseen. Hänestä siinä kerrotaan hyvin EU:n saavutukset, keskeiset arvot, tärkeimmät haasteet ja tulevaisuuden tavoitteet. Vanhasen mukaan ne viittaavat EU:n perustuslakisopimukseen, josta jäsenmaat eivät kuitenkaan ole päässeet vielä yksimielisyyteen.

- Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta. Vaikeudet ovat tiedossa. Asioiden lykkääminen ei auta ratkaisun löytämisessä, pääministeri Vanhanen jyrisi.

Vanhanen arvioi, että jäsenmaitten kannat EU:n tulevasta perustuslaista ovat lähentyneet. Tosin toiset maat eivät halua puhua lainkaan perustuslaista.

- Nimi on helpoimpia ongelmista, Vanhanen kommentoi.

Jos EU:n perustuslain toivotaan olevan voimassa vuoden 2009 eurovaaleihin mennessä, voi Vanhasen mukaan aikataulun laskea helposti taaksepäin.

- Oma laskelmani on, että perustuslakisopimuksen sisältö, eli mitä siitä otetaan pois ja mitä siihen lisätään, on ratkaistava vuoden loppuun mennessä Portugalin puheenjohtajakauden aikana.

Vanhasen mukaan tämä ajatusrakennelma edellyttää, että Saksan kykenee löytämään kaikkien hyväksyttävissä olevan mallin kesäkuun huippukokouksessa perustuslain lopulliseksi hyväksymiseksi.

Vanhanen tapasi Muumin

Suomen tiedotustilaisuudessa Vanhaselta kysyttiin, mitä kertoo EU 50 vuoden tuloksista se, että huippukokouksen osallistujista vain yksi oli nainen, liittokansleri Angela Merkel . Vanhasen mukaan tämä johtuu jäsenmaitten kansallisista tilanteista. Hän muistutti kuitenkin Suomen vaalien tuoneen suurimman naiskansaedustajien määrän kuin koskaan Suomen eduskuntaan. Hänestä muutamat vaalit eteenpäin eduskunnassamme on naisenemmistö ja Suomessa naispääministeri.

Vanhanen oli tyytyväinen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli EU:ta saksalaiseen lehteen kirjoittamallaan artikkelilla. Hänestä oli oikein, että Putin korosti EU:n ja Venäjän strategista yhteistyötä. Vanhasen mukaan oli hyvä, että Putin painotti myös demokratiaa ja ihmisoikeuksia yhteisinä arvoinamme.

Juhlakokousten ja tiedotustilaisuuksien jälkeen pääministeri Matti Vanhanen kävi Suomen Berliinin suurlähettiläs Rene Nybergin kanssa tutustumassa Brandenburger Tor -portin ympäristössä EU:n kansanjuhlaan. Fanimailin tungoksen läpi Vanhanen käveli myös Suomen esittelytelttaan, jossa hän tapasi suosiotaan Saksassakin kasvattavan Muumin.

Fanimaililla Vanhanen ihasteli myös suomalaista kermakinuksikakkua, joka pullapitkon kanssa edusti suomalaista kahvileipäkulttuurin kansanjuhlassa. Joka maasta oli myynnissä kahdella eurolla kaksi erilaista kakkua.

EU:n kansanjuhlaan osallistui viime kesän jalkapallojuhlan tapaan satoja tuhansia ihmisiä. Yksin sunnuntain vasten yöllä tutustui Berliinin museoihin Euroopan taiteen kauneuden yössä 18 000 ihmistä.