Porin satamajohtajasta tuli Kaarinan kaupunginjohtaja

TS/Päivi Kosonen<br />Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Ranne (vas.) valvoi kaupunginjohtajavaalin ääntenlaskentaa. Vaalilippuja lajittelevat Ismo Seivästö ja Pekka Kuosmanen.
TS/Päivi Kosonen
Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Ranne (vas.) valvoi kaupunginjohtajavaalin ääntenlaskentaa. Vaalilippuja lajittelevat Ismo Seivästö ja Pekka Kuosmanen.

MATTI ARVAJA

Porin satamajohtaja Harri Virta (sit) on Kaarinan seuraava kaupunginjohtaja. Virta päihitti kaupunginvaltuuston suljetussa lippuäänestyksessä vt. kaupunginjohtaja, hallintojohtaja Päivi Mikkolan (kok) luvuin 25-18.

Virtaa tukivat ennakkokaavailujen mukaisesti vasemmiston ohella valtuuston keskiryhmät ja osa vihreistä. Mikkolan kannalla oli kokoomuksen lisäksi osa vihreiden valtuustoryhmästä. Mikkola sai myös yhden äänen etukäteen Virran kannattajiksi lupautuneiden joukosta.

Mikkola ilmoitti valinnan jälkeen toivottavansa Virran tervetulleeksi ja lupasi evästää häntä tehtävässä. Kaupunginjohtajan työnkuvaan kuuluvia tehtäviä, joita hän viime vuosien ajan on joutunut tekemään, hän ei itse aio jatkossa hoitaa.

Virta ei ollut maanantaina valtuuston kokouspaikalla. Mikkolakin siirtyi asianosaisena kolmen muun virkaa hakeneen kaarinalaisvirkamiehen kanssa sivuun valtuustosalista valintapäätöksen ajaksi.

Lippuäänestystä edeltäneessä keskustelussa Mikkola sai enemmän kannatusta, mutta tukipuheenvuorot keskittyivät lähinnä kokoomuksen ryhmään.

Vihreiltä tukea molemmille

Mikkolan valintaa ehdottanut kokoomusryhmän johtaja Hannu Hurme katsoi vt. kaupunginjohtajan hoitaneen postiaan jämäkästi.

- Ensimmäistä kertaa on nyt budjetti laadittu valtuuston antamien suuntaviivojen mukaan ja tyylikkäästi. Mikkola on selkeä esittelijä, jonka esittelystä on helppo olla samaa tai eri mieltä, Hurme sanoi.

Hurme myönsi, että kaupunginjohtavalinnassa lähdettiin alunperin hakemaan ulkopuolista johtajakandidaattia.

- Siitä huolimatta tämä on kestämätön kriteeri noudatettavaksi, jos sisällä on hyvä hakija.

Vihreiden ryhmää johtava Tomi Kurkilahti piti Virran vahvuuksina satamajohtajakokemusta ja yrityskentän tuntemusta.

- Tuleepa kumpi tahansa valituksi, Kaarina saa hyvän kaupunginjohtajan, Kurkilahti totesi.

Virran ainoa vika väärä sukupuoli

Sosiaalidemokraattien Jarmo Järviö sanoi ryhmänsä menneen Virran taakse ilman pakotteita.

- Esitän, että Harri Virta valitaan kaupunginjohtajaksi, ettei käy niin, ettei molempia ole esitetty, Järviö totesi.

Asko Puikkonen (sd) muistutti, ettei Virta ole viidakossa piileskelevä olio, vaikka häntä ei Kaarinassa vielä tunnetakaan.

- Kumpikaan näistä ehdokkaista ei ansaitse niitä ylisanoja, mitä pitäisi käyttää, että uskossa heikkoja vahvistettaisiin, Puikkonen muotoili. Virran ainoaksi viaksi hän näki sen, ettei tämä ole nainen.

Puikkonen katsoi lisäksi Mikkolan kokoomuslaisuuden löysäksi. Hän arveli, ettei Mikkolan kokoomuslaisuudesta olisi ollut Kaarinalle hyötyä samalla tavoin kuin näkyvän puolueuran luoneella henkilöllä.

Valinnan jälkeen puheenvuoron käyttänyt Mikkola kiitti häntä tukeneita valtuutettuja ja työtovereita.

- Kiitän myös perhettäni,vaikka se saattaakin kuulostaa amerikkalaiselta, Mikkola totesi. Puheenvuoron jatkuessa kävi selvästi ilmi, mitä vt. kaupunginjohtaja tilanteesta ajatteli.

- Olen nyt saanut Kaarinassa tekemästäni työstä henkilökohtaisen palautteen. Otan tämän hyvin henkilökohtaisesti ja katson tämän valinnan liittyvän siihen, mitä olen tehnyt.

Mikkola sanoi jatkossa antavansa illat ja viikonloput perheelleen.

- Siirryn nyt kv-tessin (kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus) mukaiseen työaikaan ja siinä ei ole velvoitusta iltatöihin.

Mikkola ilmoitti myös luopuvansa käytännöstä, jonka mukaan hän on tehnyt aiemmin osan työajastaan kaupunginjohtajan työtä. Kokouksen jälkeen hän kertoi mielenkiinnolla seuraavansa, millaisia työtehtäviä eteen ilmaantuu.

Kokoomusryhmän puheenjohtaja Hurme ei halunnut kommentoida Mikkolan puheita kaupunginjohtajan työn karttamisesta. Kaarinan virkasäännön mukaan hallintojohtaja toimii kaupunginjohtajan sijaisena.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.