Uutiset

Ammattiyhdistys
erotti luottamusmiehiä
Varkaudessa

Varkaus (STT)

Varkauden Metsäteollisuuden Toimihenkilöt ry erotti torstaina ammattiliitosta pääluottamusmiehen, viisi luottamusmiestä ja varapääluottamusmiehen, kertoo Savon Sanomat .

Päätös johtui siitä, että erotetut jättäytyivät Toimihenkilöunionin (TU) toukokuussa järjestämän mielenilmauksen ulkopuolelle. Lehden haastatteleman entisen pääluottamusmiehen mukaan näin toimittiin keskeneräisen neuvottelutilanteen takia.

Valtakunnallisessa mielenilmauksessa vastustettiin paperi- ja metsäteollisuuden irtisanomisia. Erotetut työskentelivät StoraEnson tehtaalla ja sen kunnossapitoyksikössä.

Liiton päätöksiä noudatettava

TU:n neuvottelupäällikkö Markku Palokangas huomauttaa, että luottamusmiehen on toimittava liiton päätösten mukaisesti.

- Irtisanotut tiedottivat oman päätöksensä jäsenille. Yksittäinen luottamusmies ei voi kyseenalaistaa liittohallituksen päätöksiä ja ohjeistaa jäseniä toisella tavalla, Palokangas sanoi lauantaina STT:lle.

Palokankaan mukaan yksittäiset jäsenet ottivat yhteyttä liittoon ja ihmettelivät, miksi Varkauden toimipaikoilla oltiin mielenilmauspäivänä töissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuolloin Toimihenkilöunioni tiedotti päivästä suoraan jäsenille, jotka poistuivat heti työpaikoiltaan pariksi tunniksi puolen päivän jälkeen.

Liitosta erottamisesta päättää paikallisyhdistys. Viisi erotetuista kuului yhdistyksen vanhaan johtokuntaan, joten erottamiset tehtiin vasta johtokunnan vaihduttua.

Uusi puheenjohtaja Paula Glumerus kertoo, että liittohallitukselta tuli määräys erottamisesta sääntörikkomuksen ja liittohallituksen päätöksen vastaisen toiminnan vuoksi.

- Johtokunta ja luottamusmiehet valvovat liitossa tehtyjen päätösten noudattamista työpaikoilla, Glumerus sanoo.

Poliisi tutkii työnantajan osuutta

Toimihenkilöunioni vei tapauksen poliisitutkintaan. Se epäilee, että luottamusmiesten päätöksen takana olisi työnantaja.

Ammattiliiton käsityksen mukaan työnantaja oli uhkaillut työntekijöitä irtisanottavien määrän kasvulla ja investointien vähenemisellä, jos he osallistuvat mielenilmaukseen.

Työtuomioistuin totesi toukokuisen mielenilmauksen laittomaksi. Toimihenkilöunioni ammattiosastoineen maksaa teosta hyvityssakkoa vajaat 60 000 euroa.

- Työtuomioistuin katsoo, että työnantajan laittomiin toimenpiteisiin reagoiminen työtaistelutoimenpiteillä on työehtosopimuksen vastaista, Palokangas kommentoi.