Uutiset

Suomalaistutkijat löysivät lievityksen amfetamiiniriippuvuuteen

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Amfetamiini on yksi eniten käytettyjä suonensisäisiä huumeita Suomessa.
TS/Ari-Matti Ruuska
Amfetamiini on yksi eniten käytettyjä suonensisäisiä huumeita Suomessa.

Tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetty lääke saattaa lievittää amfetamiiniriippuvuutta.

Tiistaina julkistetun suomalaistutkimuksen mukaan metyylifenidaatti näytti vähentävän selvästi vaikeasta riippuvuudesta kärsivien potilaiden amfetamiinin suonensisäistä käyttöä. Sen sijaan toinen tutkimuksessa käytetty lääke aripipratsoli näytti jopa lisäävän sitä.

Amfetamiiniriippuvuuteen ei ole ollut tähän asti mitään lääkehoitoa, vaikka amfetamiini on viime vuosina ollut eniten käytettyjä suonensisäisiä huumeita Suomessa.

- Näistä tutkimustuloksista ei seuraa vielä mitään betoniin valettua hoitosuositusta, sanoo tutkimuksen vastuullinen johtaja, professori Jari Tiihonen Kuopion yliopistosta.

Ennen hoitokäytäntöjen muuttamista odotetaan tuloksia jo meneillään olevasta jatkotutkimuksesta.

Hoitava lääkäri voi kuitenkin harkintansa mukaan tarjota potilaalleen tätä lääkehoitoa, jos hän pystyy varmistamaan lääkkeen oikean käytön.

Tutkimukseen otettiin aluksi noin 200 yli kymmenen vuotta suonensisäisesti amfetamiinia käyttänyttä potilasta, mutta suuri osa heistä hävisi kesken tutkimuksen tai heidät todettiin liian huonokuntoisiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus on Kuopion yliopiston, Niuvanniemen sairaalan, Kansanterveyslaitoksen, Helsingin Diakonissalaitoksen, Hyksin ja Helsingin yliopiston yhteishanke.

Tutkimuslääke ei ole katukaupan suosikkeja

Metyylifenidaatti on samantyyppinen aine kuin amfetamiini, mutta se vahingoittaa aivoja vähemmän. Se aiheuttaa jonkin verran euforian kaltaista hyväolontunnetta, minkä vuoksi tämän ryhmän potilailla hoitomyöntyvyys ei ollut ongelma.

- Suun kautta annosteltuna lääke suojaa infektioilta ja laillisena lääkkeenä se vähentää myös yleensä huumeen hankintaan liittyvää rikollisuutta, sanoo Tiihonen.

Hidasvaikutteinen metyylifenidaattikapseli ei ole katukaupan suosikkeja, koska sitä on vaikea käyttää väärin. Toisin kuin nopeavaikutteisempi versio, se ei kihahda päähän. Sitä ei myöskään pysty helposti laittamaan huumeruiskuun.

Jatkotutkimukset ovat meneillään Turussa ja Helsingissä. Neuvotteluja on käyty myös yhteistyöstä Kanadan ja Uuden-Seelannin kanssa.