Lääkärikeskuksen rakennus muuttaa
Turun linja-autoaseman alueen maisemaa

TS/Päivi Kosonen<br />Aleksi Keski-Oja viihtyy "Wärtsilän" talojen ilmapiirissä.
TS/Päivi Kosonen
Aleksi Keski-Oja viihtyy "Wärtsilän" talojen ilmapiirissä.

ERJA TAPANA

Turun linja-autoaseman tienoo muuttaa melkoisesti ilmettään, kun uusi yksityinen liike- ja hoitopalvelurakennus nousee Aninkaistenkatu 15:een. Vuosikausia pysäköintialueena toimineelle joutomaalle vuoden 2008 alkupuolella valmistuva, kaksi-kolmikerroksinen rakennus saa valkoisen rapatun ulkopinnan, joka erottaa uudistalon naapurustosta.

Valtakunnallisia terveyspalveluja tarjoavan Suomen Terveystalo Oyj:n rakennustyömaalla kaivuu-urakka on jo aloitettu.

Suurta, 5-10 miljoonan euron hanketta urakoi Palmberg Tku Oy:n perustama kiinteistöyhtiö, jonka ainoa vuokralainen Terveystalo on.

Rakennushanke vaati poikkeuslupaa, koska voimassaolevan vuoden 1954 asemakaavan mukaan tontille saa rakentaa vähintään kaksikerroksisia, autoliikennettä palvelevia rakennuksia sekä liike- ja toimistotiloja.

Rakennuksen on suunnitellut turkulainen Arkkitehtitoimisto JMH, Matti Haapajärvi .

Talon suojiin pihamaalle tulee 40 pysäköintipaikkaa asiakkaille.

Liki 3 000 kerrosalaneliön laajuiseksi suunniteltu terveystalo saa muun muassa kuvantamis- ja tietokonetomografiatilat, kolme pientä leikkaussalia.

- Tilojen rakentaminen on vaativaa, joten puolentoista vuoden mittaiseksi suunniteltu rakentamisaikataulu tuskin on liian pitkä, toteaa Palmberg Tky Oy:n suunnittelupäällikkö Tapio Keiramo .

Terveystaloon sijoittuvat Turun Korvacenter, Allergiakeskus, Tesla Vacus, Clinisport ja Verkahovin lääkäriasema. Uudistalo nousee naapurinsa, Shellin huoltoasemarakennuksen jatkeeksi, vilkasliikenteisen Aninkaistenkadun suuntaiseksi. Lähes 50 vuotta paikalla vaikuttaneen huoltoaseman nykyinen kauppias Mauri Saarinen toivottaa naapurin tervetulleeksi.

- Uusi liiketoiminta vilkastuttaa olemassaolevaakin, Saarinen toteaa.

Wärtsilän talot uuteen uskoon

Aninkaistenkadun, Verkatehtaankadun ja Tuureporinkadun rajaama kortteli tunnetaan hyvin myös Wärtsilän vanhoista työsuhdetaloista, jotka nousivat Tuureporinkatu 1:een, 3:een ja 5:een pian sodan jälkeen. Ensimmäisenä rakennettiin Tuurenlinna 1945; sitä seurasivat Kotilinna 1948 ja Parkinlinna 1951.

Kerrostalot suunnitteli Runar Finnilän arkkitehtitoimisto. Samainen Finnilä vaikutti 1931-53 myös Turun Verkatehtaan toimitusjohtajana.

1980-luvulla Wärtsilän taloja ryhdyttiin saneeramaan. Taloryppäästä muodostettiin kolme erillistä asunto-osakeyhtiötä. Ja rakennutoimisto Palmberg osti suurimmat talot: As. Oy Tuurenlinnan ja As. Oy Parkinlinnan.

Huonetiloja muutettiin niin, että taloihin saatiin erikokoisia asuntoja. Kahdesta rakennuksesta tehtiin osittain nelikerroksisia, jolloin ylimpään taloon syntyi kaksikerroksisia kattohuoneistoja.

Kuukauden päivät Tuurenlinnan kaksiota asuttanut opiskelija Aleksi Keski-Oja viihtyy hyvin saneeratussa asunnossaan ja Verkatehtaan tienoilla ylipäätään.

- Tämä on hyvää rauhallista seutua. Ja sijainti on erinomainen, koska kaikkialle on lyhyt matka, Keski-Oja kertoo.

Seudulla on takanaan myös vilkas menneisyys. Aikanaan se tunnettiin hämäräperäisenä "huvittelukeskuksena".

Nyt Verkatehtaankadun varsi on todellinen seksipuotien ja privateshow-baarien keskittymä.

Terveystalon tontilla, Aninkaistenkadun ja Tuureporinkadun risteyksessä sijaitsi vielä 1930-luvulla Aninkaisten tulli, josta haarautuivat maantiet Raumalle ja Tampereelle.

- Seutu oli rautatien ja kaupungin väliin jäävää joutomaata, jossa oli siellä täällä nuhruisia tönöjä, selvittää historiantutkija Hannu Laaksonen .

Kaupungin raja kun kulki 1932 valmistuneen Turun Maakunta-arkiston tuntumassa.

TS/Päivi Kosonen<br />Suomen Terveystalon perustustyöt ovat alkaneet Aninkaistenkatu 15:ssä linja-autoasemaa vastapäätä.
TS/Päivi Kosonen
Suomen Terveystalon perustustyöt ovat alkaneet Aninkaistenkatu 15:ssä linja-autoasemaa vastapäätä.
TS/<br />Luonnoskuvassa Suomen Terveystalo nousee Tuureporinkadun ja Aninkaistenkadun väliseen kulmaukseen. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto JMH Oy.
TS/
Luonnoskuvassa Suomen Terveystalo nousee Tuureporinkadun ja Aninkaistenkadun väliseen kulmaukseen. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto JMH Oy.
TS/Päivi Kosonen<br />Lääkärikeskuksen rakennuksen kaivuutyöt ovat käynnissä Aninkaistenkatu 15:ssä.
TS/Päivi Kosonen
Lääkärikeskuksen rakennuksen kaivuutyöt ovat käynnissä Aninkaistenkatu 15:ssä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.