Kingelinin huvimaja edustuskäyttöön, Kupittaan kaivo avataan lapsille

TS/Marttiina Sairanen<br />Vuonna 1824 rakennettu Kupittaan kaivohuone muistuttaa Kupittaan vanhoista kylpyläajoista.
TS/Marttiina Sairanen
Vuonna 1824 rakennettu Kupittaan kaivohuone muistuttaa Kupittaan vanhoista kylpyläajoista.

RIITTA MONTO

Kingelinin huvimaja ja Kupittaan kaivo avataan uuteen käyttöön. Turun maakuntamuseon hallinnassa ollut huvimaja Piispankadun varrella on siirtymässä Åbo Akademin säätiön hallintaan. Kohteesta kiinnostunut Stiftelsen för Åbo Akademi on valmis ottamaan rakennuksen vastaan, mutta lahjoituksena ja täydellä omistusoikeudella.

Turun kulttuurilautakunta on päättänyt, että maakuntamuseon vuokrasopimus molempien kohteiden osalta purkautuu 1.1.2007.

Turun maakuntamuseon johtajan Juhani Kostetin mukaan Åbo Akademin säätiö on hyvä omistaja Kingelinin huvimajalle, sillä Piispankadun pieni huvimaja sijaitsee aivan säätiön muiden rakennusten kainalossa.

- Huvimaja menee kiinteistönhoidollisestikin siinä samalla kun naapurin Sibeliusmuseokin. Jo nyt siellä puistossa on kesäisin pidetty pieniä juhlia. Nyt voidaan pitää huvimajan ovia auki ja järjestää vaikka tarjoilu katon alla. Uskon, että kohde tulee säätiöllä nimenomaan edustuskäyttöön, Kostet arvioi.

Kingelinin huvimaja on kooltaan vain 10-12 neliötä.

- Pienihän se todella on, vähän kuin kesämökin huusi, Kostet nauraa. - Mutta siis hienompi tietysti.

Huvimaja on tarkoitus siirtää Stiftelsen för Åbo Akademille lahjoituksena ehdoitta. Kostetin mukaan tämä on luontevaa, sillä kiinteistö sijaitsee säätiön omistamalla tontilla.

Kupittaan kaivo lasten keitaaksi

Maakuntamuseo on pystynyt pitämään Kingelinin huvimajaa ja Kupittaan puiston kaivoa avoinna viimeksi 1980-luvulla. 1990-luvulta lähtien kohteet ovat pysyneet suljettuina.

Molemmat kohteet ovat rakennushistoriallisia muistomerkkejä, mutta Kostetin mukaan museotoiminnan kannalta tarpeettomia.

Hän sanoo, että museo on valmis luopumaan myös Kupittaan kaivosta, koska se koetaan museon toiminnassa erilliseksi ja irralliseksi. Kupittaan kaivon uudeksi hallinnoijaksi kaavaillaan Nuorisoasiainkeskusta. Tilalaitos on jo aloittanut asiasta neuvottelut.

Kostet uskoo, että Kupittaan kaivosta tulee mainio osa lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa Seikkailupuistossa.

- Jonkin verran sinne on jo tehtykin retkiä lasten kanssa. Uskon, että se voidaan kytkeä hyvin Seikkailupuiston kehittämissuunnitelmiin. Museo tietysti valvoo jatkossa molempien kohteiden antikvaarista puolta, Kostet lisää.

Tilalaitos on perinyt Turun maakuntamuseolta vuosivuokraa Kupittaan kaivosta 488,64 euroa ja Kingelinin huvimajasta 554,64 euroa.

TS/Arto Takala<br />Kingelinin huvimaja tulee osaksi Åbo Akademin säätiön rakennuskokonaisuutta Turun Piispankadulla.
TS/Arto Takala
Kingelinin huvimaja tulee osaksi Åbo Akademin säätiön rakennuskokonaisuutta Turun Piispankadulla.