Uutiset

Kahdeksan kilometrin Jaaninojalle uusi elämä

TS/Veikko Wahlroos<br />Heinäsorsat viihtyivät Jaaninojassa Laukkavuoren kohdalla.
TS/Veikko Wahlroos
Heinäsorsat viihtyivät Jaaninojassa Laukkavuoren kohdalla.

RITVA SETÄLÄ

Turun Jaaninoja oli ennen yksitoikkoinen jyrkkäreunainen pelto-oja, mutta viime vuosina siitä on kunnostettu maisemaan eloa ja ihmisille iloa tuottava vesielementti.

Jaaninojan uuden elämän ovat mahdollistaneet osin EU-rahoitteiset Elävä Jaaninoja -hanke ja Keidas-hanke. Asukkaat ovat olleet mukana talkoissa.

Jaaninoja muovaa itäisen Turun maisemaa uomaa pitkin mitaten kahdeksan kilometrin matkalla. Tiet ja asuinalueet noudattelevat sen linjoja. Nyt noin neljäsosa uomasta - osuudet Biolaaksossa, Pääskyvuoressa ja Kuralassa - on kunnostettu. Penkkoja on loivennettu, ja uomaan on tehty koskimaisia kohtia, pohjapatoja, suvantoja, syvänteitä ja lammikoita. Lisäksi jokeen on istutettu kaloja ja rannoille kasveja.

- Perusajatus on ollut herätellä päättäjiä, jotka haluavat putkittaa ojat ja pitävät niitä harmillisina paikkoina. Maailmalla, esimerkiksi Tanskassa, vesi tuodaan esille, nimenomaan hoidettuna ympäristönä eikä ryteikkönä, sanoo kunnostustoimista vastanneen Lounais-Suomen kalastusalueen isännöitsijä Arto Katajamäki .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alkulähteet Skanssissa ja Varissuolla

Skanssin pohjavesialueelta ja Varissuon soilta tulevat maanalaiset vesiputket kohtaavat Lausteella, ja Jaaninoja putkahtaa maan pinnalle Poronpuiston kentän vieressä. Siitä vesi virtaa Biolaaksoon modernien rakennusten lomaan.

Vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola Turun kaupungin kiinteistölaitokselta sanoo, että Biolaaksossa uoman kunnostukseen ovat liittyneet laajat puistoistutukset. Kasvamaan on pantu neljätuhatta kosteikkokasvia ja puita. Loppuvuonna Biolaaksoon valmistuu kaksi Jan-Erik Anderssonin suunnittelemaa taidesiltaa.

Ojaan on istutettu taimenenpoikasia ja jokirapuja. Ojassa tavataan myös muita Aurajoen lajeja eli haukia, ahvenia ja särkikaloja.

- Vesi on riittävän hyvää ja kylmää lohikaloille, koska toinen haara tule pohjavesialeelta, Katajamäki sanoo.

Sillat luovat mukavia reittejä

Laukkavuoressa Jaaninoja solisee leikkipuiston ja päiväkodin vieressä. Läheisessä kerrostalossa asuva Jani Parjanen ylittää valkoisen kaarisillan. Hän kehuu, että Laukkavuoressa on hyvä asustella koirien ja lasten kanssa.

- Pullasorsia on tullut syötettyä tässä lasten kanssa.

Jaaninojasta ei tiettävästi ole ollut vaaraa alueen lapsille.

- Kyllähän isompia poikia toisinaan käy koettamassa, kuinka saapas uppoaa, Parjanen naurahtaa.

Sitten Jaaninoja alittaa Littoistentien ja virtaa entisen kasarmialueen vieritse. Metsästä löytyy viime vuonna valmistunut luontopolku. Pääskyvuoressa on myös uusi pieni tervantuoksuinen kaarisilta.

Jaanintien varressa Jaaninpuiston alueella rakennetaan kiivaasti rivi- ja omakotitaloja, joten uusia kulkijoita on muutamassa alueelle.

Maisema avautuu taas rauhallisen Kohmon asuinalueen kohdalla. Polku johtaa puurakenteiselle perinnesillalla, joka vähän toista vuotta sitten korvasi betonirenkaat.

Kohmolainen Marina Kiiski ylittää sillan usein matkallaan hakemaan poikaa Hannunniitun koululta. Hän miettii, mahtavatko rautarakenteet ja tervan tuoksu olla vanhan perinteen mukaisia.

- Isoisäni oli sitä mieltä, ettei tervan kuulu haista.

Perinnesillan alla uoma on parin metrin levyinen. Kaikkiaan Jaaninojan leveys riippuu paljon veden korkeudesta. Vuolaaseen aikaan se on enimmillään 5-6 metriä, kun taas kuivana kesänä löytyy vain liru pohjalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jaaninoja kiemurtelee Kuralan kylämäen takana, kunnes yhtyy Aurajokeen kampiförin kohdalla.

- Jaaninojan varsi on saanut uuden elämän. Se on itä-Turun keskuspuisto, asukkaille merkittävä virkistysalue, jossa maisemat ympäristöt vaihtuvat, Anna-Kaisa Kaukola iloitsee.

TS/Jari Laurikko
TS/Jari Laurikko