Wikeströmin talo synnytti
kiivaan ympäristöväittelyn

JARI HEINO

Wikeström & Krogiuksen sinisen jugendtalon tulevaisuus ei ratkennut Turun valtuustossa maanantaina. Valtuutetut jättivät tunnin kiivaan keskustelun jälkeen asian pöydälleen. Enemmistö päättäjistä eli 43 olisi nuijinut ratkaisun, mutta 23 valtuutettua muodosti riittävän määrävähemmistön.

Sinisen talon purku on osa asemakaavaesitystä, joka kattaa Koulukadun, Linnankadun ja Puistokadun rajaaman korttelinpuolikkaan.

Talon tilalle on tulossa L-kirjaimen mukainen kuusikerroksinen asuin- ja liikerakennus. Alueelle on tulossa kolme muutakin kuusikerroksista rakennusta. Kolme Linnankadun varren taloa säilytettäisiin.

Sininen talo valmistui vuosina 1902-1904 konsuli Oscar Wikeströmin asunnoksi. Se modernisoitiin liikekäyttöön 1960-luvulla. Sen lisäksi puskutraktorin uhreiksi on jäämässä viereinen makasiini sekä tontin pihamaalta Tuulan Pika-Offset.

Vaikka valtuusto hyväksyisikin kaavan, purkujen tiellä voi olla se, että Varsinais-Suomen taidetoimikunta teki viime tammikuussa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle rakennussuojeluesityksen Wikeström & Krogiuksesta ja makasiinista.

Jos ympäristökeskus asettaa ne käsittelyn ajaksi toimenpidekieltoon, ei rakennuslautakunta voi vielä tehdä tarvittavaa purkupäätöstä.

- Emme ole käsitelleet asiaa niin kauan, kun rakennukset eivät ole olleet uhattuina. Mutta jos niistä tehdään purkulupahakemus, olemme valmiit asettamaan ne toimenpidekieltoon, kertoo ylitarkastaja Anna-Leena Seppälä ympäristökeskuksesta.

Vasemmistoliitto ja kokoomus hajalla

Vihreiden Maarit Fellman esitti kaavan palauttamista siten, että sekä sininen talo että Tuulan Pika-Offset säilytettäisiin. Käsittelyä jatkettiin kuitenkin äänin 42-22.

Puutaloaktiivi Tuula Javanainen (vas) esitti sen jälkeen koko kaavaesityksen hylkäämistä. Ulla-Maija Vierimaa (kok) ajoi taas kompromissia, jossa Wikeströmin talo säilyisi, mutta sen viereen kaavoitettaisiin runsaasti rakennusoikeutta.

Keskustelun tiimellyksessä purkamisen kannattajat saivat syytöksiä Turun taudista. Sdp:n Antton Rönnholm rohkeni kuitenkin epäillä sinisen talon kauneutta.

Lopulta Fellman esitti pöydällepanoa. Häntä tukivat vihreät, keskusta, kristillisdemokraatit ja Eka sekä kuusi vasemmistoliittolaista ja kaksi kokoomuslaista.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.