Muumit ensimmäisenä lehtenä julkaissut Ny Tid palkittiin

TS/Ny Tid<br />Tämä Tove Janssonin tekemä kuuden ruudun strippi julkaistiin Ny Tidissä 23.1.1948.
TS/Ny Tid
Tämä Tove Janssonin tekemä kuuden ruudun strippi julkaistiin Ny Tidissä 23.1.1948.

ANNE LAITINEN

Folktingetin eli suomenruotsalaisten kansankäräjien maanantaina palkitsemalla Ny Tid -lehdellä on mielenkiintoinen historia. Kansandemokraattien äänenkannattaja julkaisi ensimmäisenä lehtenä maailmassa Tove Janssonin muumisarjakuvia 1947-1948.

Muumien virallisilla nettisivuilla ensimmäiseksi julkaisijaksi ilmoitetaan brittiläinen The Evening News - lehti . Sen sivuille muumit ilmaantuivat kuitenkin vasta 1954.

Folktinget osoitti maanantaina Bojan Sonntag -palkinnon Ny Tid -lehden freelance-toimittajille. Lehti valitsee avustajistaan kolmisenkymmentä toimittajaa, joiden kesken se jakaa 4 000 euron palkinnon. Sen vastaanotti Turussa lehden avustaja Hedvig Långbacka . Seitsemännen kerran jaettu palkinto perustuu sairaanhoitaja Bojan Sonntagin testamenttiin.

Skdl:n äänenkannattajaksi 1944 perustettu lehti ei ole erkaantunut vasemmistolaisesta taustastaan. Ny Tid kirjoittaa kulttuurista ja yhteiskunnallisista asioista.

Sarjakuva lopetettiin kesken kaiken

Ny Tidin päätoimittaja Atos Wirtanen oli Tove Janssonin läheinen ystävä ja pyysi taiteilijaa piirtämään lehteensä. Ensimmäiset kuusi ruutua tarinasta Mumintrollet och jordens gång julkaistiin 1. lokakuuta 1947.

Sarjakuva ehti ilmestyä vain puoli vuotta. Lukijat suuttuivat viittauksista monarkiaan, kun Muumipappa luki lehteä nimeltä Rojalistbladet. Sarja tulkittiin kapitalistiseksi ja porvarilliseksi. Se lopetettiin ennen aikojaan huhtikuussa, kun sitä oli ehditty julkaista 26 osaa.

- Luulen, että Tove halusi kokeilla, millaisia reaktiot ovat. Muumipapallahan ei ole jälkeen päin ollut minkäänlaisia monarkistisia taipumuksia, sanoo Ny Tidin vt. päätoimittaja Peter Lodenius .

Nuuskamuikkuselle päätoimittajan hattu

Ensimmäisessä sarjakuvassa seikkailivat Muumipeikko, Muumimamma ja Muumipappa, Piisamirotta, Nipsu, Nuuskamuikkunen, hattivatit ja Hemuli.

Päätoimittaja Wirtanen oli Nuuskamuikkusen esikuva, samoin kuin oli Tove Janssonin veli Lars Jansson . Nuuskamuikkusen vihreä päähine on lainattu Wirtaselta.

Ny Tid suunnittelee julkaisevansa sarjakuvat uudelleen ensi vuonna. Niin tehtiin jo kerran, viitisentoista vuotta sitten. Lodeniuksen mukaan painojälki ei tyydyttänyt, koska sarjakuva painettiin alkuperäisistä otetuista kopioista.