Rymättylän kalatalousasema tuhoutui
tulipalossa käyttökelvottomaksi

TS/TS/Jane Iltanen<br />Kalatalouden tutkimusasema Rymättylässä kärsi pahoja savu- ja vesivahinkoja perjantaiaamuna syttyneessä palossa.
TS/TS/Jane Iltanen
Kalatalouden tutkimusasema Rymättylässä kärsi pahoja savu- ja vesivahinkoja perjantaiaamuna syttyneessä palossa.

HEIKKI KAUHANEN

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Rymättylän kalantutkimusasemalla syttyi perjantaiaamuna voimakas tulipalo. Hieman ennen aamuseitsemää syttynyt palo tuhosi puurakenteisen tutkimuslaitoksen kolme rakennusta käyttökelvottomaksi.

- Palo eteni kattorakenteissa rajulla nopeudella toisiinsa kiinnittyneistä rakennuksista toisiin. Palon nopeaa etenemistä edisti se, että rakennukset olivat rinteessä, päivystävä päällikkö Mika Viljanen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta kertoo.

Palon huomasi ensimmäisenä työvuoroonsa tullut Hämmärönsalmen lossin kuljettaja kello kuuden jälkeen. Lossin lauttaranta on tutkimusaseman välittömässä läheisyydessä.

Tulipalo aiheutti lisäksi haittaa alueen liikenteelle, joten Hämmärönsalmen lauttaliikenne jouduttiin keskeyttämään yli kahdeksi tunniksi.

Sen jälkeen lautalle johtava ajoväylä oli käytössä vain toisen kaistan leveydeltä pitkälle iltapäivään saakka.

Tahallisuutta ei epäillä

Tutkimuslaitos oli syttymishetkellä tyhjänä, joten palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Tutkimusrakennuksen läheisyydessä olevat toimistotilat eivät tuhoutuneet palon yhteydessä. Rymättylässä työskentelee viisi vakituista työntekijää sekä muutama osa-aikainen kenttätyöhenkilö.

- Emme pidä todennäköisenä, että palo olisi tahallaan sytytetty. Mitkään merkit eivät viittaa sellaiseen, Viljanen kommentoi.

Pelastuslaitoksen mukaan palon epäillään syttyneen tutkimuslaitoksen kompressorialueelta. Paloa oli sammuttamassa kymmenkunta yksikköä Rymättylästä ja lähikunnista. Sammutustyöt jatkuivat pitkälle perjantaipäivään.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Rymättylän yksikössä tutkitaan muun muassa siian soveltuvuutta kasvatukseen sekä Saaristomeren kalastukselle tärkeitä silakka-, kuha- ja ahvenkantoja.

Tulipalo tuhosi merikiertovesilaitoksen, koelaboratorion, kalanperkaamon sekä venevajan. Tutkimusrakennuksen tulipalo aiheuttaa tutkimuslaitokselle mittavat, arviolta noin 1,5 miljoonan euron taloudelliset vahingot. Rakennukset omistaa Senaatti-kiinteistöt.

    Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on viime vuosina investoinut merkittävästi Rymättylän tutkimusrakennukseen.

- Rymättylän tutkimusasema on ollut meille erittäin tärkeä kohde, koska se on ainoa, jossa on tutkittu kalankasvatusta meriolosuhteissa, RKTL:n elinkeino- ja yhteiskuntatutkimuksen tutkimusjohtaja Juhani Kettunen kertoo.

Kettusen mukaan toiminta on Rymättylässä katkolla toistaiseksi. Hän ei vielä perjantain pystynyt arvioimaan, mikä on tutkimusaseman tulevaisuus.

- Sitä päästään pohtimaan vasta ensi viikolla.

Rymättylässä on keskitytty kalan laadun ja vesiviljelyn kehittämiseen ja ympäristön kuormituksen vähentämiseen. Yksikössä on myös siian ja kuhan viljelyn tutkimukseen liittyviä laboratoriotoimintoja. Tuhoutuneissa tiloissa on ollut myös arvokas kalojen iänmäärityslaitteisto.

Senaatti-kiinteistöt ei vielä tässä vaiheessa pysty arvioimaan, mitkä ovat palon aiheuttamat taloudelliset menetykset rakennusten osalta. Rakennukset on vakuutettu.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.