Sdp:lle yt-laki yhtä tärkeä kuin maatalous-
tuet keskustalle

KIRSTI POHJONEN

Yhteistoimintalain uudistus ei edennyt torstain neuvotteluissa. Lakiesitys vedettiin viime tingassa pois valtioneuvoston käsittelystä. Neuvotteluihin palataan EU-kiireiden takia seuraavan kerran tiistaina.

Eduskuntaryhmien iltapäivän kokousten jälkeen tunnelmat eivät lientyneet.

Ryhmänjohtaja Jouni Backman (sd) sanoi Sdp:n ryhmän poliittisen viestin olevan, että yt-lain uudistus on puolueelle yhtä tärkeä kuin keskustalle maataloustuet.

Demariryhmä antoi kokouksestaan poikkeuksellisesti hallitusyhteistyötä ruotivan lausuman. Siinä vedottiin, että hallitus veisi eteenpäin kolmikannassa sovittua lakiesitystä.

Yt-lakia ovat valmistelleet yhdessä työntekijöiden ja työnantajien järjestöjen sekä valtion edustajat.

- Hämmästelemme hallituskumppanien nihkeyttä ulottaa edes osa yt-lain säädöksistä alle 30 hengen yrityksiin, Backman huomautti.

Ryhmä ihmetteli myös keskustan väitteitä, että lain lavennus vähintään 20 työntekijän yrityksiin olisi työllistämisen este.

Tilannetta Backman kuvasi vaikeaksi. Hän huomautti, että jos yksi kohta avataan, silloin kajotaan muihinkin lain osiin.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mielestä kyse on edelleen rajatusta ongelmasta. Neuvotteluja käytiin hänen mukaansa torstaina hyvässä hengessä.

- Muutama päiviä menee vielä, hän sanoi matkallaan keskustan eduskuntaryhmään. Siellä hän antoi ryhmälleen selvityksen tilanteesta.

Ryhmänjohtaja Timo Kalli (kesk) kertoi kokouksen jälkeen, että ryhmä ei hyväksynyt työministeri Tarja Filatovin (sd) pohjaesitystä. Tukea omalle hallitusryhmälle vakuutettiin. Keskustan ministerit eivät ole olleet valmiita hyväksymään lakiesitystä kolmikannan ratkaisun mukaisena.

- Prosessi on käynnissä. Nyt odotetaan, Kalli sanoi.

Osaa keskustaedustajista kaihertaa yhä kolmikannan sanelu. Heidän mukaansa kolmikanta ei voi loputtomasti määrätä eduskuntaa. Lain lavennuksen pelätään myös lisäävän pienissä yrityksissä byrokratiaa ja kustannuksia.

Kolmas hallituspuolue Rkp suhtautuu lakimuutokseen niin ikään kielteisesti. Esitys jäi viime viikolla pöydälle ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r) pyynnöstä.

Ministeri Filatov painotti torstaina, että laki on rakennettu niin, että sitä on vaikea avata.

- Monenlaisia vaihtoehtoja on kuitenkin käyty läpi. Tasapainoista ratkaisua haetaan, hän sanoi. Enempää hän ei neuvotteluista kertonut.

Esityksellä alkaa olla jo kiire, jotta eduskunta ehtii käsitellä sen vajaan neljän kuukauden aikana.

- Lähellä takarajaa ollaan, Filatov myönsi.

42 esitystä nyt, kymmenkunta tulossa

Yt-laki on tulppana joukolle muita lakeja, keskustaryhmässä arveltiin. Kymmenkunta lakia jäi torstaina vielä odottamaan, kun hallitus antoi eduskunnalle vaalikauden viimeisiä lakeja.

- Yt-laki on erillinen. Siihen ei liity mitään kytkykauppaa, Backman kielsi.

Hallitus lähetti eduskuntaan torstaina 42 lakiesitystä. Odotettu lastensuojelulaki ei ollut niiden joukossa.

Lakiuudistus lisää sosiaalihuollon ja hallinto-oikeuden työmäärää ja uudet työntekijät nostavat lastensuojelun kustannuksia. Valtion osuus on 6,7 miljoonaa euroa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 2008. Tuon vuoden menokehyksiin lisämenoja ei ole kuitenkaan otettu. Nyt käydään neuvotteluja siitä, miten rahoitus järjestetään.

Valtiovarainministeriö on vaatinut, että sosiaali- ja terveysministeriö hakee rahat maaliskuussa määriteltyjen omien budjettikehystensä sisältä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.