Uutiset

373-kiloinen karhu
sai seurantapannan

Petotutkimus on kiinnittänyt suurimmalle Suomessa tähän mennessä tavatulle karhulle seurantapannan. Peräti 373 kilon painoinen uroskarhu pyydystettiin, nukutettiin ja pannoitettiin viikko sitten Kuhmon Viiksimossa rajavyöhykkeellä muutama kymmenen kilometriä Vartiuksesta etelään.

- Karhu on ehdottomasti suurin, joka on punnittu. Etutassun leveydeksi mitattiin 17,5 senttiä. Karhun nukuttamiseen tarvittiin kolmen millilitran nukutusnuoli ja suuren koon takia vielä lisänukutus. Sen kaulaan kiinnitettiin gps-seurantapanta. Vapauduttuaan karhu oli kahden vuorokauden kuluttua siirtynyt rajan yli Venäjälle talveksi nukkumaan, kertoi tutkija Antero Hakala .

Mahtikontion pyyntiryhmä risti karhun Jakiksi ryhmään kuuluvan tutkimusapulaisen Reima Ovaskaisen koiran mukaan. Karhun pyyntiin itäsiperianlaika-rotuinen koira ei tällä kertaa osallistunut. Muut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen elävänä-pyyntiryhmän jäsenet ovat tutkija Hakalan ohella tutkimusapulaiset Leo Korhonen , Reima Ovaskainen ja Markus Suominen .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karhulle ja ilvekselle oma hoitosuunnitelma

Petotutkimus on pannoittanut Suomessa 1998-2005 kaikkiaan 72 karhua. Tänä vuonna pannan on saanut toistakymmentä karhua. Karhuja liikkuu panta kaulassa Hakalan arvion mukaan nyt viitisentoista, osa on jo talviunilla.Suomen loppuvuoden karhukanta on runsas 800 karhua. Kesällä se on parisataa suurempi, mutta syksyn tullen osa karhuista siirtyy rajan yli talviunille. Tänä vuonna on eri puolilla maata tehty pentuehavaintoja 400. Petotutkija Ilpo Kojolan laskelmien mukaan tätä lukua vasten karhuilla on yhteensä 90 pentuetta.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistuu vuoden loppuun mennessä suurpedoista karhulle ja ilvekselle omat hoitosuunnitelmansa. Niiden tavoitteena on muun muassa säilyttää kannat elinvoimaisena ja suotuisalla tasolla. Hoitosuunnitelmissa halutaan mahdollistaa karhun levittäytyminen Länsi- ja Etelä-Suomeen ja ilveksen levittäytyminen tasaisemmin Suomen eri osiin.