Ruotsin aie vapauttaa rahapelit uhkaa murtaa myös Suomen monopolin

TS/Jane Iltanen<br />Pelinhoitaja Mika Kankare sekoittaa pelikortteja Raha-automaattiyhdistyksen ylläpitämässä Täyspotissa. RAY on yksi kolmesta tahosta, joilla on manner-Suomessa monopoli rahapelien järjestämiseen.
TS/Jane Iltanen
Pelinhoitaja Mika Kankare sekoittaa pelikortteja Raha-automaattiyhdistyksen ylläpitämässä Täyspotissa. RAY on yksi kolmesta tahosta, joilla on manner-Suomessa monopoli rahapelien järjestämiseen.

HEIKKI KAUHANEN

Kansainvälisten nettirahapelien puristuksiin jääneen Ruotsin porvarihallituksen lupaus purkaa maan kansallinen rahapelimonopoli on aiheuttanut ristiriitaisia tunteita Raha-automaattiyhdistyksessä ja Veikkauksessa.

- Jos Ruotsin hallitus todellakin aikoo tehdä lupaustensa mukaisesti, aiheuttaa se varmasti yllätyksiä ja vaikuttaa välittömästi myös tänne Suomeen. On mielenkiintoista nähdä, miten käy rahapelitoiminnan kivijalalle lotolle, jos sekin Ruotsissa vapautetaan. Sitä ei ole yksinkertaista toteuttaa, RAY:n varatoimitusjohtaja Esko Romppainen toteaa.

Veikkaus Oy:n viestintäjohtaja Ilkka Juva muistuttaa, että aikomus perustuu vain yhteen lausuntoon, ei hallitusohjelmaan. Juvan mukaan Ruotsin aikomus vapauttaa monopoli on erittäin vaikea, jopa mahdoton toteuttaa ilman ongelmia.

Lupausten taustasyynä ovat internet-pelien saama vankka jalansija Ruotsissa sekä maan löysä linja rahapelitoiminnan valvonnassa. Valtio on katsonut arpajaislain vastaista pelaamista ja siihen liittyvää lehtimainontaakin läpi sormien.

Yhdysvallat kielsi nettipelaamisen

Juva uskoo muiden EU-maiden pikemminkin tiukentavan kuin löysentävän kansallista rahapelilainsäädäntöään.

- Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat sitä mieltä, että rahapelilainsäädäntö on jätettävä kansallisten päätösten varaan. On mielenkiintoista huomata, että Yhdysvalloissa on nyt päätetty kieltää nettipelaaminen kokonaan.

EU-maista vain Englannissa ja Irlannissa urheiluvedonlyönti on vapautettu kansallisesta monopolista.

Juvan mukaan lisenssiperusteisessa rahapelitoiminnassa kilpailutettava asia olisi pelaajan saama voitto-osuus. Valtioiden kassaa vartioivien motiivit ovat kuitenkin aivan toisenlaisia. Kansainvälinen huoli on myös rahapelien yleistymisen tuoma peliriippuvuuden kasvu.

RAY:n Romppainen ei usko siihen, että esille nostetuista toiveista huolimatta Ruotsi eikä mikään muukaan maa pysty rahastamaan lisenssiperusteisella järjestelmällä.

- Lisenssimaksuilla ei pystytä korvaamaan monopoliaseman kautta tullutta rahaa.

Romppainen uskoo, että internetin tuomat lisäpaineet ajavat EU:n yhtenäistämään lainsäädäntöään.

Fintoton toimitusjohtaja Ilmari Halinen pitää Ruotsin hallituksen aikeita erittäin mielenkiintoisena.

- Kyse on äärimmäisen herkästä ja tärkeästä asiasta. Se, mitä käytännössä tulee Ruotsissa tapahtumaan, on vielä täysin tuntematon asia, Halinen kommentoi.

Kokoomuksen Vilén ennustaa vaikeuksia

Eduskunnan suuren valiokunnan jäsenen, kansanedustaja Jari Vilénin (kok) mukaan uhka rahapelimonopolimme murtamiseen kasvaa.

Vilén kirjoittaa blogissaan (www.vilen.fi) komission käynnistämistä toimista, joista voi seurata pitkällinen oikeustaistelu jäsenmaiden oikeuksista rajoittaa rahapelejä. Komissio yrittää nyt painostaa Tanskaa, Saksaa, Unkaria, Suomea, Italiaa, Hollantia, Ruotsia sekä Ranskaa ja Itävaltaa avaamaan pelimonopolinsa kilpailijoille.

Viime keväänä EU-komissio vaatii Suomelta selvitystä urheiluvedonlyönnin kansallisista rajoituksista.

- On syytä muistaa, että uhkapelien vapauttamista kilpailulle ei vaadittu. Siitä Suomi saa edelleenkin pitää kiinni, ulkoministeriön EU-tuomioistuinyksikön päällikkö Elisabeth Bygglin muistuttaa.