Raisio kiirehtii harvinaisen kasvin siirtoa rakentamisen tieltä

TS/Arto Takala<br />Biologi Jyrki Oja pitää hoikkaängelmän siirto-operaatiota vaikeana, mutta ei mahdottomana.
TS/Arto Takala
Biologi Jyrki Oja pitää hoikkaängelmän siirto-operaatiota vaikeana, mutta ei mahdottomana.

HEIKKI KAUHANEN

Raisioon ohitustien varteen kaavailtu Ikean huonekalujätin ja K-raudan rakentaminen saattaa hankaloitua, jos kaava-alueen lähistöltä löydettyä, harvinaista hoikkaängelmäkasvustoa ei saada siirretyksi muualle.

Leinikeille sukua oleva hoikkaängelmä ei kärsi rakentamisesta vaan ruoppauksesta, joka läheisellä Kuninkojalla joudutaan tekemään liikerakentamisen takia.

Ruovikkoinen Kuninkoja tulvii usein rankkasateiden jälkeen sekä keväällä. Jos Kuninkoja ruopataan, kasvilaji häviää alueelta kokonaan.

Hoikkaängelmä esiintyy Kuninkojan varrella useissa paikoissa. Muualla Suomessa laji on uhanalainen ja Varsinais-Suomessa laji on harventunut nopeasti. Lehtomaisissa maisemissa ja ojan varsilla viihtyvä laji on hävinnyt rehevöitymisen seurauksena.

Jos rakentaminen päätetään joka tapauksessa toteuttaa, ainoaksi vaihtoehdoksi jää kasvustojen siirtäminen.

Biologi Jyrki Oja Suomen Luontotieto Oy:sta epäilee, että näin harvinaiseksi osoittautuneen lajin siirtäminen on vaikeaa.

- Siirtoon liittyy aina riskejä ja vaatimiskriteerit ovat hankalat. Kasvusto on siirrettävä aina samantyyppiseen maastoon ja mielellään mahdollisimman lähelle. Myös maaperän ph-arvo on oltava sama, Oja kommentoi.

- Usein on unohdettu siirron jälkeinen kastelu uudessa kohteessa. Muuten kasvusto kuolee siirron jälkeen, joten työtä riittää myös sen jälkeen.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa ei ole vielä otettu kantaa hoikkaängelmälajiston siirtoehdotukseen, koska siirtosuunnitelmaa ei ole sinne vielä saapunut.

- Toimitamme suunnitelman ympäristökeskukseen kahden viikon kuluessa. Asialla on kiire, koska haluamme siirron ennen talven tuloa, Raision kaupungin rakennuttajainsinööri Vesa-Matti Eura kertoo.

Hän luottaa siihen, että hoikkaängelmän siirtolupa järjestyy.

- En usko, että tämä asia hankaloittaa Ikean tontille rakentamista.

Ympäristökeskuksen kanta varovainen

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa siirtoon suhtaudutaan hyvin varovaisesti.

- Olen toiminut näissä tehtävissä 11 vuotta, enkä ole aiemmin törmännyt vielä yhteenkään siirtohakemukseen, tarkastaja Marja-Leena Lamminen ympäristökeskuksesta kertoo.

Hänen mukaansa hoikkaängelmän siirtäminen toiseen kohteeseen ei ole mikään läpihuutojuttu.

- Ei se mahdotonta ole, mutta onnistuuko siirto, on jo toinen juttu.

Raision kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla Etelä-Kuninkojan asemakaavan, joka mahdollistaa sisustus- ja rakennusalan tuotteisiin painottuvien myymälöiden sijoittamisen alueelle. Kaikkiaan 24 hehtaarin suuruiselle alueelle on määrä rakentaa yhteensä noin 50 000 kerrosneliötä.

Ikean käyttöön tuleva myymälä on yksistään 26 000 kerrosneliön kokoinen.

Alueella pari vuotta sitten tehdyssä luontoselvityksessä tutkittiin muun muassa liito-oravien mahdollisia asuinalueita. Kaava-alueen lähistöllä tiedetään olevan liito-oravien reviireitä. Kaava-alueelta ei kuitenkaan ole löydetty merkkejä niistä.

Vesijohto- ja kaukolämpörakentaminen on tarkoitus aloittaa alueella kahden kuukauden kuluessa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.