Kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen siunattiin haudan lepoon Turussa

TS/Veikko Wahlroos<br />Kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen arkkua kantavat (takaa vasemmalta) kapteeni Tommi Sikanen Pioneerirykmentistä, kapteeni Janne Pukkila Panssariprikaatista, yliluutnantti Heikki Rahikainen Maanpuolustuskorkeakoulusta, kapteeniluutnantti Jari-Pekka Kettula Merisotakoulusta, kapteeni Jouni Poutanen Utin Jääkärirykmentistä ja yliluutnantti Mika Viipuri Saaristomeren Meripuolustusalueelta. Saattuetta johtaa kenttärovasti Seppo Kangas.
TS/Veikko Wahlroos
Kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen arkkua kantavat (takaa vasemmalta) kapteeni Tommi Sikanen Pioneerirykmentistä, kapteeni Janne Pukkila Panssariprikaatista, yliluutnantti Heikki Rahikainen Maanpuolustuskorkeakoulusta, kapteeniluutnantti Jari-Pekka Kettula Merisotakoulusta, kapteeni Jouni Poutanen Utin Jääkärirykmentistä ja yliluutnantti Mika Viipuri Saaristomeren Meripuolustusalueelta. Saattuetta johtaa kenttärovasti Seppo Kangas.

JAMIE NIEMINEN

"Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: Herra, auta, me hukumme. Silloin hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja ja tuli aivan tyven."

- Genesaretin järveltä on matkaa noin 50 kilometriä pohjoiseen Khiamin Patrol Base -vartioasemalle. Myrsky nousi myös heinäkuun 25. päivänä ja myrskyn silmään joutui Jarno, hänen kolme palvelustoveriaan, sitten te läheiset ja me kaikki. Jouduimme ihmisen elämän musertavimman myrskyn, kuoleman myrskyn silmään ja kaaokseen; käsittämättömän, ylivoimaisen, epäoikeudenmukaisen painajaisen musertavaan pimeyteen.

Näin lausui kenttärovasti Seppo Kangas kohdistaessaan siunauspuheensa sanat kansainvälisissä tehtävissä menehtyneen kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen saattajille. Hautaus tapahtui sotilaallisin kunnianosoituksin Turun Ylösnousemuskappelissa, jonne lähiomaiset sekä toistasataa sukulaista, ystävää ja palvelustoveria oli saapunut jättämään jäähyväisensä.

Koruttoman kauniissa siunaustilaisuudessa Laivaston Soittokunta esitti Laivaston surumarssin ja Minna-LiisaJärvelä lauloi Ave Marian.

Jarno Mäkisen äidin ja isän, Terttu ja Pentti Mäkisen , avopuoliso Miia Jokiniemen ja Jenni -sisaren perheen jätettyä viimeisen tervehdyksen, majuri Jukka Jokinen laski tasavallan presidentin seppeleen ja majuri Sami Nurmi puolustusministeriön seppeleen. Puolustusvoimien seppeleen laskivat merivoimien komentaja, vara-amiraali HansHolmström ja komentajakapteeni Hannu Rantala.

Ulkona sinisellä taivaalla ajelehtivat valkoiset pilvet toistivat kauniiden sinivalkoisten seppelkukkien ja kukkalaitteiden värejä. Uudenmaan prikaatin varusmiehet muodostivat kunniakujan kappelissa arkulle laskettuja kukkalaitteita kantaen. Narvan marssin sävelten soidessa ja kunniakomppanian tehdessä kunniaa arkku kuljetettiin hautausmaalle arvokkaaseen jääkäriupseerien hautarivistöön laskettavaksi.

Jarno Mäkisen arkkua kantoivat kadettikurssitoverit. Arkku laskettiin hautaan Porilaisten marssin soidessa, minkä jälkeen kunniakomppania ampui kolme kunnialaukausta.

Yli 70 seppeleen ja kukkalaitteen joukossa oli mm. kommodori Henrik Nystenin , komentaja Manu Tuomisen ja yliluutnantti Björn Röbergin laskema Uudenmaan prikaatin seppele, Uudenmaan prikaatin upseeriston seppele, jonka laski kenraaliluutnantti Wilhelm Stewen sekä puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen seppele, jonka laskivat everstiluutnantti Veli-Matti Rintala ja majuri Timo Vehviläinen.

Ennen kansainvälistä tehtävää Jarno Mäkinen toimi Uudenmaan prikaatissa kouluttajana. Kenttärovasti Seppo Kangas sanoi muistopuheessaan:

- Rauhan toivossa maailmamme on halunnut vastustaa sodan ja väkivallan kaaosvoimia lähettämällä kriisialueille rauhanturvaajia luottaen siihen, että rauhaa voidaan myös rakentaa ja turvata. Sotilaan kutsumuksen saanut Jarno oli ottanut osalleen tämän tehtävän ja suoritti sen loppuun saakka. Jarnon antama kadettilupaus muuttui todeksi.

"Kadettilipun edessä minä lupaan uhrata työni ja elämäni Isänmaalle. En karta työtä, en taistelua, en kärsimystä, en kuolemaa tämän lupauksen lunastamiseksi. Auttakoon Jumala minua olemaan kestävä kunnian tiellä."

TS/Veikko Wahlroos
TS/Veikko Wahlroos
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.