Kotimaa

Liikemies Pertti Kuismaselle yli vuosi vankeutta veropetoksista

MARJA SALEVA

Turkulainen liikemies Pertti "Severi" Kuismanen sai ehdotonta vankeutta työvoimavuokrausalan Extra-yhtiöissä tehdyistä veropetoksista. Turun käräjäoikeus tuomitsi hänelle vuoden ja neljä kuukautta vankeutta kolmesta törkeästä ja yhdestä tavallisesta veropetoksesta sekä kirjanpitorikoksesta.

Kuismasen yhtiöissä maksettiin pimeitä palkkoja ja vältettiin 286 600 euroa veroja vuosina 1996-2002. Työntekijät saivat verottomia palkanlisiä kilometrikorvauksina ja päivärahoina tekaistujen matkalaskujen perusteella.

Oikeuden mielestä vältettyjen verojen määrä oli niin suuri, että Kuismanen oli tuomittava ehdottomaan vankeuteen.

Liiketoimintakieltoa ei määrätty. Oikeuden mielestä Kuismanen ei saanut merkittävää kilpailuetua muihin yrityksiin nähden. Pimeästä palkasta saatu verohyöty meni pääosin yhtiöiden työntekijöille, ei yhtiöille. Yhtiöt hyötyivät kyllä sotu-maksujen laiminlyönnistä, mutta etu oli vähäinen.

- Samojen veromäärien salaaminen arvonlisäverotuksessa olisi johtanut huomattavasti ankarampaan rangaistukseen, käräjäoikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuismanen aikoo valittaa tuomiosta. Hän pitää ehdotonta vankeutta ensikertalaiselle kohtuuttomana.

Seitsemälle ehdollista

Extra-yhtiöiden veropetoksista tuomittiin seitsemän muutakin syytettyä, jotka saivat ehdollista vankeutta 30 päivästä 11 kuukauteen. Osalle tuomittiin myös oheissakkoa. Tuomitut olivat yhtä lukuun ottamatta yhtiöissä korkeassa asemassa olleita työntekijöitä.

Tekaistuja kulukorvauslaskuja hyväksynyt ja maksatuksia valvonut nainen tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 80 päiväsakkoon. Maksettavaa kertyy 3 040 euroa.

Suurimmat pimeät palkanlisät saanut mies sai kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja 60 päiväsakkoa. Lasku on 4 440 euroa.

Pimeätä palkkaa maksettiin aseman mukaan 168-1 770 euroa kuukaudessa.

Kuismanen maksoi kaikkien verot

Kuismanen maksoi kaikki vältetyt verot niin yhtiön kuin työntekijöiden puolesta, yhteensä yli 846 600 euroa. Työntekijöiden verojen osuus korotuksineen ja lisäyksineen oli reilut 560 000 euroa.

Verojen maksaminen lievensi Kuismasen rangaistusta samoin kuin se, että hän edisti rikosten selvittämistä esitutkinnassa kertomalla tietonsa poliisille. Rangaistus lyheni viidellä kuukaudella.

Kaikkiaan parikymmentä Kuismasen yhtiöiden työntekijää sai verottomia palkanlisiä.

Kuismanen myi Extra-yhtiöiden osake-enemmistön sijoitusyhtiö Capmanille vuonna 2002. Tuomio ei koske yhtiöiden nykyistä liiketoimintaa.