Kotimaa

Sdp saamassa stm:n
kansliapäällikön viran

HEIKKI VENTO

Päähallituspuolueet keskusta ja sosiaalidemokraatit yrittävät lähiaikoina sopia kahden suurimman ministeriön kansliapäälliköiden nimittämisestä. Sosiaalidemokraatit ovat saamassa sosiaali- ja terveysministeriön päällikön viran. Keskusta yrittää vastineeksi vaikuttaa opetusministeriön kansliapäällikön valintaan.

Stm:n kansliapäällikkö Markku Lehto (kesk) jää eläkkeelle kuluvan vuoden lopussa. Kansliapäällikkö Markku Linnan (sd) työura opetusministeriössä päättyy heinäkuun lopussa.

Stm:n kansialipäällikön viran hakuaika päättyy 2. toukokuuta. Keskustan ja sosiaalidemokraattien kesken on välipuhe hallituksen alkutaipaleelta, että sosiaali- ja terveysministerin ehdotusta ei sorkita.

Välipuhe tehtiin pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja silloisen sosiaaliministerin Sinikka Mönkäreen (sd) kesken. Puheen toinen osa koski Lehdon virkakauden jatkamista kuluvan vuoden loppuun.

Kostiainen vahvoilla

Sama lupaus on siirtynyt sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen (sd) pöytälaatikkoon. Vahvimpana ehdokkaana pidetään Haataisen poliittista valtiosihteeriä Leila Kostiaista (sd), jos tämä virkaa hakee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskustalaisista mahdollisina hakijoina on mainittu poliittinen valtiosihteeri Antti Mykkänen , joka on alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk) poliittinen avustaja.

Vakituisista virkamiehistä apulaisosastopäällikkö Raimo Ikosen (kesk) on arveltu olevan kiinnostunut virasta.

Sallista tarjotaan opetusministeriöön

Opetusministeriön kansliapäällikön viran haku päättyi perjantaina. Ennakkosuosikkina on mainittu opetushallituksen pääjohtaja Kirsti Lindroos (sd). Toinen usein esillä ollut sosiaalidemokraattinen ehdokas on Turun apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilamm i.

Hallituksen toimintaperiaatteiden mukaan muu ministeristö kunnioittaa esittelevän ministerin näkemystä. Opetusministeriössä kansliapäällikön viran täyttäminen on opetusministeri Antti Kalliomäen (sd) vastuulla.

Keskustalle tilanne on hankala. Molempien virkojen täyttö on sosiaalidemokraattien valmisteltavana. Sosiaaliministeriöön Sdp haluaa oman ehdokkaansa ja keskusta yrittää saada hyvitystä opetusministeriöstä.

Keskustalle saattaisi kelvata ministeriön johtoon Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen , jonka on arveltu olevan poliittisesti lähellä keskustaa..

Lopullisesti kansliapäälliköt nimittää presidentti valtioneuvoston esittelystä. Opetusministeriö ja sosiaaliministeriö ovat kaksi suurinta ministeriötä. Valtion noin 30 miljardin euron talousarviosta nämä kaksi hallinnonalaa nielaisevat puolet.