Raisio varautunut maksamaan Ikean tiet

RITVA SETÄLÄ

Rahapulaa poteva Turun tiepiiri rahoittaa korkeintaan 140 000 eurolla Ikean alueen tiejärjestelyjä ohikulkutien varressa. Raision kaupungininsinööri Kimmo Suonpää sanoo, että kaupunki on varautunut maksamaan rakentamiset itse.

Raisio varaa tälle ja ensi vuodelle yhteensä noin viisi miljoonaa euroa maanhankintaan, kaavoitukseen, rakennusvalvontaan ja katujen, ramppien, kaukolämmön sekä vesihuollon rakentamiseen.

- Tulorahoituksen eli tonttien myynnin, rakennuslupien ja liittymismaksujen pitäisi kattaa kulut, Suonpää ynnää.

Turun tiepiiristä rahoitussuunnittelija Pekka Puurunen kertoo, että tiepiiri voi ehkä osallistua ohikulkutien pohjoispuolisen Kuninkojantien liittymän toimivuuden parantamiseen rakentamalla liikennevalot. Tästä korkeintaan 140 000 eurosta päätetään kevään aikana.

- Meidän ei ole mahdollista reagoida näin nopeasti elinkeinoelämän aiheuttamiin ulkoisiin paineisiin, Puurunen perustelee.

Aikataulu onkin vauhdikas: Raision kaupunki on nyt asemakaavoittamassa eteläisen Kuninkojan aluetta.

Pian alkaa tiesuunnittelu, ja kunnallistekniikkaa rakentamaan voitaneen päästä syksyllä. Ikea pääsisi rakentamaan vuoden 2007 alussa, ja ensi vuoden syksyllä olisi myymälän avajaiset.

E18:sta 8 kilometriä pysyy kaksikaistaisena

Turun tiepiirin viime viikolla julkistamasta vuosien 2006-2010 toiminta- ja taloussuunnitelmasta loistaa poissaolollaan ohikulkutien eli kantatien 40 nelikaistaistaminen osuudella Kausela-Kirismäki.

Tämä väli Hämeen valtatieltä E18-moottoritieliittymään on noin kahdeksan kilometriä pitkä.

Rahoitussuunnittelija Pekka Puurusen mukaan kehittämishankkeita on maassa niin paljon, ettei tämä ole mahtunut edes ns. hankekoreihin, ei tälle eikä seuraavalle hallituskaudelle.

- Toteutusta ei ole näköpiirissä. Mutta kun Tuulissuon eritasoliittymä Liedossa tehdään, pahin ongelmakohta poistuu 2007.

Kausela-Kirismäki -osuuden nelikaistaistamisesta laadittiin yleissuunnitelma jo 1996. Silloin kustannusarvio oli 220 miljoonaa markkaa eli 37 miljoonaa euroa.

Osuus luetaan E18-väylään, mutta status ei tuo euroja, kun maan investoinnit kilpailevat kiireellisyydessä.

Erityisesti Liedon kunta on painottanut neliskaistaistamisen kiirellisyyttä. Tavara- ja henkilöliikenteen yhteydet Naantaliin sekä valtateille 8, 9 ja 10 pitäisi saada nykyvaatimusten tasolle.