Uutiset

Ruotsalaisehdotus: Tarja Halonen YK:n pääsihteeriksi

Lehtikuva<br />Ruotsalainen YK:n erityislähettiläs Pierre Schori haluaisi presidentti Tarja Halosesta YK:n ensimmäisen naispuolisen pääsihteerin.
Lehtikuva
Ruotsalainen YK:n erityislähettiläs Pierre Schori haluaisi presidentti Tarja Halosesta YK:n ensimmäisen naispuolisen pääsihteerin.

Ruotsin ulkopolitiikan veteraaneihin kuuluva Pierre Schori ehdottaa presidentti Tarja Halosta YK:n pääsihteeriksi. Schori teki ehdotuksensa Dagens Nyheter -lehden debattipalstalla tiistaina.

Artikkelissaan, joka oli otsikoitu "Valitse Tarja Halonen YK:n uudeksi päälliköksi", Schori mainitsee kymmeniä henkilöitä, joiden nimet ovat nousseet esille, kun on spekuloitu kenet tulisi valita YK:n pääsihteeriksi Kofi Annanin jälkeen.

Jutun lopussa Schori toteaa, että hänen oma suosikkinsa on kuitenkin Tarja Halonen, presidentti, pohjoismaalainen ja ihmisoikeustaistelija. Schori päättää artikkelinsa toteamalla, että Kofi Annan on oikeassa: maailma on valmis naispuoliselle YK:n pääsihteerille.

YK:n pääsihteerin valinnan tekee YK:n yleiskokous turvallisuusneuvoston ehdotuksesta. Neuvoston pysyvillä jäsenmailla, Kiinalla, Yhdysvalloilla, Britannialla, Venäjällä ja Ranskalla, on siis paljon valtaa uuden pääsihteerin valinnassa.

Aasian vuoro seuraavaksi

Ehdokkaaksi pääsy vaatii laajaa kansainvälistä tukea. Vaikutusta on myös ehdokkaan kotimaalla, sillä pääsihteerin virkaa on perinteisesti kierrätetty eri maanosien välillä. Seuraavaksi pääsihteerin viran on kaavailtu menevän aasialaiselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

YK:n nykyisen pääsihteerin Kofi Annanin kausi päättyy joulukuussa 2006. Hän on ollut järjestön johdossa kaksi peräkkäistä viisivuotiskautta.

Pierre Schori on tällä hetkellä YK:n erityislähettiläs Norsunluurannikolla.

Tarja Halosen lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk muistuttaa, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun Halosen nimi mainitaan näissä yhteyksissä. Hänet mainittiin mahdollisena Kofi Annanin seuraajaehdokkaana myös Washington Post -lehdessä viime viikolla.

Presidentti Halonen ei ole halunnut kommentoida Schorin ehdotusta. Halonen on parhaillaan työmatkalla Brasiliassa.