Urpo Rinne välttää syytteet Parkinson-potilaiden hoidosta

MARJA SALEVA

Tutkimusrahojen väärinkäytöstä vankilassa istunut entinen neurologian professori Urpo Rinne välttää syytteet viidentoista Parkinson-potilaan hoidosta.

Eläkkeelle jäänyttä Rinnettä epäiltiin törkeistä vammantuottamuksista ja törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä vuosina 1989-2000. Lähes kaikissa tapauksissa syyteoikeus oli vanhentunut. Sen vuoksi syyttäjä ei edes tutkinut potilaille mahdollisesti aiheutuneita vahinkoja.

Muutaman potilaan hoitosuhde jatkui kevääseen 2000, ja heidän kohdallaan Rinnettä olisi vielä voinut syyttää törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Näyttö niin vakavasta rikoksesta jäi kuitenkin uupumaan.

Törkeä rikos olisi edellyttänyt huomattavan suuren hyödyn tavoittelua, tuntuvan haitan tai vahingon aiheuttamista, suunnitelmallisuutta tai häikäilemättömyyttä.

Hoitovirheitä ei havaittu

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) mukaan Rinne toimi epäasianmukaisesti ja epäeettisesti, mutta hoitovirheitä ei havaittu.

- TEO:n mukaan oli mahdollista, että potilaiden työkyky ja elämänlaatu olisivat säilyneet pidempään toisenlaisella hoidolla. Mutta sitä ei sanota ehdottomasti, Turun johtava kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki painottaa.

- TEO väittää lainvastaiseksi ainoastaan sitä, että potilasasiakirjojen merkinnät eivät ole säännösten mukaisia. Se ei ole törkeätä virka-aseman väärinkäyttämistä.

Pihlajamäen pöydällä on vielä yksi Rinnettä koskeva esitutkintapöytäkirja. Se käsittelee toimintaa potilaiden hoidossa kokonaisuutena. Ratkaisu tulee ensi viikolla, mutta syytteiden nostaminen kaatunee samoihin asioihin kuin yksittäisten potilaiden kohdalla.

Törkeä virkavelvollisuuden rikkominen vanhenee kymmenessä ja tavallinen viidessä vuodessa. Törkeä vammantuottamus menee vanhaksi viidessä vuodessa.

Raha ihmistä suojatumpi?

Rinne sai aikanaan tutkimusrahojen väärinkäytöstä neljän vuoden vankeustuomion.

Vuosi sitten TEO rajoitti Rinteen lääkärinoikeuksia, koska hän hoiti potilaita lääketutkimusten ehdoilla, rikkoi ammattieettisiä velvoitteitaan ja vaaransi potilaidensa terveyttä. Nyt näyttää siltä, että se ei johda syytteisiin.

Olivatko rahat paremmin suojassa kuin ihmiset?

- Rahojen osalta tilanne on paljon selkeämpi. On vaikeampaa arvioida, onko menettely epäasianmukaista kuin sitä, onko rahat pantu piiloon, Pihlajamäki vastaa.

Näytön saamista vammantuottamuksesta olisi vaikeuttanut myös Parkinsonin taudin luonne.

- Tauti etenee joka tapauksessa, ja hoito tähtää vain oireiden helpottamiseen. Olisi saattanut olla vaikea osoittaa, että potilaan tilan huononeminen johtuu lääkärin menettelystä, Pihlajamäki toteaa.

Rinne hoiti mielestään potilaita asianmukaisesti.

Ulkopuoliset eivät poliisin tutkinta-aineistoon pääse tutustumaan, koska syyttäjä leimasi aineiston salaiseksi potilaiden terveystietojen vuoksi. Esitutkintaan karsiutuivat ne potilaat, jotka olivat itse aktiivisia.

Erilaisia koulukuntia

TEO:n ylilääkäri Sari Anttila pitää Rinteen menettelyä "vakavana asiana", vaikka varsinaisia hoitovirheitä ei todettu. Hän toteaa, että rahojen piilottaminen on helpompi osoittaa kuin vääränlainen Parkinson-hoito.

- Parkinsonin taudista ei ole selvää käypä hoito -mallia, hän sanoo.

Anttilan mukaan Parkinsonin taudin hoidossa on erilaisia koulukuntia. Toisten mielestä vahvin Parkinson-lääkehoito pitäisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa ja toisten mukaan mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.

- Ei voi selvästi sanoa, että Urpo Rinne olisi toiminut tässä kohtaa väärin. Parkinsonin taudin ennuste ei muutu, vaikka lääkkeen aloittaisi myöhemminkin, toisin kuin vaikkapa verenpainetaudissa, Anttila sanoo.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.