Turkulainen Ahmed haluaa viedä
Irakiin suomalaista sosiaaliturvaa

TS/<br />Ahmed Al Chibib jakoi eteläirakilaisessa Basran kaupungissa Turun pelastus- armeijan lahjoittamia lasten vaatteita.
TS/
Ahmed Al Chibib jakoi eteläirakilaisessa Basran kaupungissa Turun pelastus- armeijan lahjoittamia lasten vaatteita.

HEIKKI KAUHANEN

Turkulainen nuorimies Ahmed Al Chibib , 20, on osoittanut harvinaislaatuista määrätietoisuutta ja rohkeutta Irakin hylättyjä ja sairaita lapsia tukevilla toimillaan.

Al Chibibia ei hidastanut edes ladatut aseet ja epäilevien poliisien rajuotteiset pidätykset, kun hän vieraili joulukuussa Irakin tärkeimmässä satamakaupungissa, 1,4 miljoonan asukkaan Basrassa. Erinomaista suomea ja lähes täydellistä Turun murretta puhuva Al Chibib vietti lähes kuukauden synnyinkaupungissaan kamera kädessään.

Miehen tehtävä on kaksisuuntainen. Sekä Suomessa että Irakissa valtakunnallista tv-julkisuutta saanut Al Chibib kertoi El Furaath -tv-kanavalle antamassaan haastattelussa suomalaisesta sosiaaliturvasta sekä tavasta hoitaa sairaita ja orpolapsia. Suomalaisille hän haluaa kertoa sanoi ja kuvin, miten uutiskuvista unohdetut vammaiset ja hylätyt lapset elävät.

Turun Sanomat kertoi marraskuun lopulla Al Chibibin matka-aikeista. Tammikuussa Irakista takaisin Turkuun tullut mies kertoi nähneensä entisessä kotimaassaan sen, mitä pelkäsikin.

- Lähdin matkalle siksi, että voisin tallentaa videonauhalle todellisen kuvan Irakin hylätyistä lapsista, vammaisista ja sairaista. Tallensin kameralle kadulla kuljeskelevia orpolapsia, puutteellisia sairaalaoloja ja epäonnisiin leikkauksiin joutuneita lapsia.

Avustukset joutuvat usein vääriin käsiin

- Aistin siellä itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä. Kun kuvasin katulapsia, paikalliset torikauppiaat nauroivat heille. Kaupungin suurimmassa sairaalassa näin, miten puutteellisissa oloissa toimittiin. Lännestä maahan virtaa jatkuvasti apua, mutta kaikki tarvikkeet menee musta pörssin kauppaan. Jopa punaisen ristin ja puolikuun avustustarvikkeita varastetaan, totesi Irakin lastensuojelujärjestön johtaja paikallisessa lapsiseminaarissa joulukuussa.

Basran suurimmassa sairaalassa käytetään samoja kirurginveitsiä leikkauksesta toiseen ilman kunnon desinfiointivälineitä. Monet tutkimuslaitteet ovat käyneet vanhoiksi eikä korjaajia ole löytynyt.

- Vein lapsille Turun pelastusarmeijan lahjoittamia vaatteita. Suurkaupungin ainoaan lastenkotiin en uskaltanut niitä jättää, koska vain murto-osa niistä päätyy lapsille. Suurin osa myydään pimeästi muille.

Al Chibibin mukaan välinpitämättömyys näkyy Irakissa myös valtavana jäteongelmana.

- On suorastaan ihme, jos joku tauti ei pian leviä niistä rottien valtaamista saastekasoista, joita katujen varsilta, meren rannoilta ja hoitamattomilta kaatopaikoilta löytyy. Lapset leikkivät ja pelaavat jalkapalloa niiden lähettyvillä.

Irakissa monet vallanhaluiset poliitikot ovat antaneet monenlaisia lupauksia olojen parantamiseksi, mutta mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

- Lupaukset on annettu vain omien etujen vuoksi, ei aidon ja inhimillisen välittämisen vuoksi.

Jo 15 vuotta Turussa asunut ja suomen kansalaisuuden saanut Al Chibib on elämäntavoiltaan ja ruokatottumuksiltaan hyvin suomalainen.

- Irakissa sain heti vatsataudin paikallisesta ruuasta, suomalaiseen ravintoon tottunut mies nauraa.

Operaatio jatkuu Turussa ja Irakissa

Al Chibibin Irakin operaatio jatkuu. Turun ammatti-instituutin opintojensa ohella hän aikoo jatkaa työtään hyväntekeväisyyden parissa perustamansa Iloisen tulevaisuuden yhdistyksen kautta. Yhdistys on nuorten maahanmuuttajien yhteinen yhdistys, jolla on toimintaa sekä Suomessa että Irakissa.

Seuraavaksi Al Chibib aikoo kerätä Suomesta videomateriaalia, jossa esitellään turkulaista päiväkoti- ja koulujärjestelmää sekä sairaaloita ja vanhainkotien arkea.

- Suurin unelmani on, että suomalaista mallia niin sosiaaliturvasta kuin kouluopetuksestakin voitaisiin soveltaa ainakin jossain määrin Irakissa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.