Uutiset

Nuorten naisten syövissä hyvä ennuste

Nuorten naisten syövät todetaan Suomessa varhaisessa vaiheessa, ja heidän syöpäkuolleisuutensa on alhainen. Professori Risto Sankila Suomen Syöpärekisteristä sanoi keskiviikkona Lääkäripäivillä, että 15-29-vuotiaista naisista noin 170 sairastuu vuosittain erilaisiin syöpiin. Tässä ikäluokassa hoitoennuste on erinomainen, sillä syöpäkuolemia on keskimäärin 20 vuodessa.

Esimerkiksi kilpirauhasen syöpään sairastuu vuosittain noin 24 nuorta naista, mutta tautiin ei ole kuollut muutamaan vuoteen kukaan 15-29-vuotias. Nuorella ikäluokalla syöpien solutyypit ovat erilaisia kuin vanhemmilla naisilla, eivätkä ne ole niin aggressiivisia.

Yleisin syöpä nuorilla naisilla on Hodgkinin lymfooma, joka todetaan vuosittain 27:llä, mutta kuolemia on vain 1.

Hyvät hoitotulokset ovat myös ihomelanoomassa, munasarjasyövässä, paksunsuolensyövässä ja rintasyövässä.

Tätä huonompi ennuste on esimerkiksi leukemiassa, joka todetaan vuosittain noin 9:llä nuorella naisella. 15-29-vuotiaiden naisten syövistä vaarallisin on aivokasvain, joita löytyy vuosittain noin 23, ja kuolintapauksia on 7.

Nuorilta naisilta havaitaan papa-kokeessa vuosittain 48 kohdunkaulan syövän esiastetta. Kun sellainen hoidetaan, varsinaista syöpää ei kehity lainkaan.

Risto Sankilan mukaan tavalliset syövät alkavat lisääntyä 30-44-vuotiailla naisilla. Yleisin on rintasyöpä, joiden vuotuinen määrä on ikäryhmässä reilut 300. Rintasyöpäkuolemia on lähes 50 vuodessa. Huono ennuste on keuhkosyövässä, johon sairastuu vuosittain 8 ja kuolee 6.

Sankila sanoi Lääkäripäivillä Helsingissä, että yleisesti ottaen syöpä on vanhojen ihmisten sairaus.

Kaikilla suomalaisnaisilla todetaan 12 000 syöpää vuodessa, ja noin 5 000 menehtyy tautiin. Viiden vuoden kuluttua sairastuneista on kuitenkin elossa 65 prosenttia.