Kotimaa

Vihdin vatsatautiepidemian
syynä vesitorniin kuolleet oravat

Vihdin vatsatautiepidemia alkoi Nummelanharjun vesitorniin kuolleista oravista. Eläinlääkäri Katri Wermundsen Vihdin kunnan ympäristövalvonnasta kertoo, että kuolleita oravia löytyi vesitornin pohjalta useampi, kun se tyhjennettiin tiistain vastaisena yönä. Kaksi viikkoa kestäneen epidemian aikana kunnassa on sairastunut vatsatautiin kolmattasataa kuntalaista. Terveyskeskukseen heistä hakeutui kolmisenkymmentä. Osalla sairastuneista todettiin kampylobakteeri.

Luonnoneläimet ja useat kotieläimet ovat tyypillisiä kampylobakteerin kantajia, mutta niille bakteerista ei ole haittaa. Ihmisellä suolistobakteeri sen sijaan aiheuttaa kovan vatsataudin. Vihdin kunnan terveysviranomaiset ottivat vesitornin vedestä viime viikon puolivälissä vesinäytteet, joiden tuloksia odotettiin vielä aamupäivällä.

Vihdin vesilaitos aloitti kuntalaisten verkostoveden kloorauksen jo viime viikolla, jotta siinä olevat taudinaiheuttajat tuhoutuisivat. Keskiviikkona "shokkikloorataan" myös tyhjä vesitorni. Puhdistuksessa torni suljetaan, ja kloorin annetaan vaikuttaa puoli vuorokautta. Vesilaitoksen johtaja Tapio Lankinen vakuuttaa, että kloorauksen jälkeen vesitorni on bakteereista vapaa. Niin ikään tukitaan reikä, josta oravat ovat päässeet vesisäiliöön.

Vihdin kunnan asukkaiden tulee edelleen keittää juomavetenä käyttämänsä verkostovesi. Bakteerit tuhoutuvat, kun vettä keitetään 3-5 minuutin ajan, painottavat kunnan terveysviranomaiset. Kahvin- ja vedenkeittimet eivät kuumenna vettä riittävästi, jotta bakteerit varmuudella tuhoutuisivat.

Muutoin vettä voi käyttää normaalisti astioiden ja vaateiden pesuun ja peseytymiseen.