Vanhaan meijeriin
haetaan uutta
henkeä Huittisissa

TS/Jorma Pihlava<br />Huittisten vanha meijeri on projektiarkkitehti Kaarina Rötsän työmaa ensi syksyyn asti. Marraskuun loppuun hän ottaa vastaan ideoita arvorakennuksen tulevasta käytöstä.
TS/Jorma Pihlava
Huittisten vanha meijeri on projektiarkkitehti Kaarina Rötsän työmaa ensi syksyyn asti. Marraskuun loppuun hän ottaa vastaan ideoita arvorakennuksen tulevasta käytöstä.

JORMA PIHLAVA

Huittisten keskustan näkyvimpiin maamerkkeihin lukeutuva meijeri ei ole mikä tahansa meijeri, onhan se heti valmistuttuaan kelpuutettu lajinsa edustajaksi Valistuksen opetustaulujen sarjaan. Punkalaitumenjoen varressa vastapäätä kirjastoa seisovan meijerin omistava Huittisten kaupunki aikoo nyt puhaltaa arvorakennukseen uutta henkeä.

Elvytystyö aloitetaan etsitään rakennukselle uutta käyttötarkoitusta ja uusia käyttäjiä. Työhön vuodeksi palkattu projektiarkkitehti Kaarina Rötsä ottaa ideoita vastaan marraskuun loppuun.

Kolmikerroksinen meijerirakennus on arkkitehtuuriltaan näyttävä luomus. Keskusosuusliike Hankkijan 1923 rakennuttama meijeri lopetti toimintansa 1988. Samana vuonna se siirtyi Huittisten kaupungin omistukseen. Tämän jälkeen meijerillä on ollut useita käyttäjiä.

Parhaillaan siellä toimii eri yhdistyksiä, harrastajateatteri, sähkösuunnittelutoimisto ja taidehitsaamo. Meijerin pääsali on kaupungin varastotilana. Entinen juustola palvelee nuoria skeittitilana. Rakennuksessa on myös useita asuntoja.

Vaikka niin projektiarkkitehti Kaarina Rötsä kuin kaupunginsihteeri Antero Alenius korostavatkin, ettei meijerin tulevasta käytöstä ole tehty mitään ratkaisuja, pidetään musiikkiopistoa vahvana ehdokkaana rakennuksen pääkäyttäjäksi. Myös kehittämisyhteisöt Satafood ja Prizz Tech ovat Huittisissa vailla omia, pysyviä toimitiloja.

Varsinaisen meijerirakennuksen lisäksi jokirantatontilla on asuinrakennus Munala sekä varastorakennuksia. Varastorakennuksista ainakin osa purettaneen, mutta Munala on meijerin tapaan suojelukohde.

Kaarina Rötsä kertoo suunnittelun yhdeksi lähtökohdaksi meijerin ensimmäisen kerroksen pääsalin ottamista kaikille yleiseksi tilaksi. Samalla tavoitteena on palauttaa meijerin koko piha-alue toiminnallisesti aktiiviseksi paikaksi.

Kerrosalaa meijerirakennuksessa on liki 2 500 neliötä. Nykyinen tilajärjestely on sokkeloinen ja kulkuteitä rakennuksen osista toisiin on monissa muutostöissä tukittu.

Ideoita meijerin käyttötarkoituksiksi voi esittää myös Huittisten internetsivuilla www.huittinen.fi .

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.