Anton Kudryavzev vie kiistan loppuun asti

TS/Tuula Heinilä<br />Anton Kudryavzev aikoo valittaa hallinto-oikeuteen, koska Turun kauppakorkeakoulu ei muuttanut pisteytystään pääsykokeessa.
TS/Tuula Heinilä
Anton Kudryavzev aikoo valittaa hallinto-oikeuteen, koska Turun kauppakorkeakoulu ei muuttanut pisteytystään pääsykokeessa.

Anton Kudryavzev , 21, teki oikaisupyynnön opiskelijavalinnasta, kun Turun kauppakorkeakoulun ovet eivät auenneet syksyksi. Oppilaitos ei muuttanut pisteytystään. Nyt Kudryavzev on viemässä asian hallinto-oikeuteen.

Kudryavzev kävi pääsykokeissa ja kansainvälisen liiketoiminnan haastatteluissa kesäkuussa. Hän jäi 1,39 pisteen päähän sisäänpääsystä. Venäjäksi käyty kielihaastattelu meni hyvin. Oikaisua hän haki ryhmähaastattelun arvosteluun.

- Valintakoe meni hyvin. Sain toisesta haastattelusta 19/20 pistettä. Toinen, ryhmähaastattelu meni vähintään yhtä hyvin, mutta sain vain puolet täydestä, 10/20 pistettä, Kudryavzev kertoo.

Omasta mielestään Kudryavzev oli ellei ryhmänsä paras, ainakin toiseksi paras. Hän laskee saaneensa todennäköisesti ryhmänsä huonoimmat pisteet.

Ryhmäkeskustelun aihe oli Kiina-ilmiön vaikutus yritysten kansainväliseen toimintaan. Oikaisupyynnössään Kudryavzev perustelee, miksi on eri mieltä kuin arvostelijansa. Arvostelussa tarkasteltiin hakijoiden kiinnostusta kansainväliseen liiketoimintaan sekä kommunikaatiokykyä ja -halukkuutta.

Erimielisyyksiä tallenteesta

Kudryavzev ihmettelee etenkin sitä, miksei ole saanut nähdä haastattelutilanteesta tehtyä nauhoitusta. Hän tarvitsee sen asianajajalleen ja perustellakseen kantaansa hallinto-oikeudelle.

- Olen pyytänyt nauhaa kauan. Mielestäni he pelkäävät antaa sitä. Nauha on tärkeä, koska ilman sitä ovat vastakkain arvostelijoiden sana ja minun sanani. Totta kai he uskovat enemmän pitkään työssään olleita arvostettuja ihmisiä, Kudryavzev sanoo.

Hakijoilla on oikeus tutustua pääsykoevastauksiinsa. Opintoasiainpäällikön Veronika Ståhlbergin mukaan Kudryavzev tulee saamaan tallenteen, mutta leikatun version. Ståhlbergin mukaan tämä on ainoa vaihtoehto, vaikka näin ei voi arvioida ryhmän toimintaa.

- Laissa viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetään, että koesuoritus on salainen. Koska haastatteluun osallistui muitakin, emme voi antaa videota sellaisenaan. Joudumme poistamaan muiden osuudet, Ståhlberg selittää.

Kudryavzev ihmettelee niin ikään, miksi haastattelun arvioivat samat ihmiset kuin ensimmäisellä kerralla. Hän oli toivonut, että nauhan olisivat nähneet jotkut heistä, jotka pitivät haastatteluja muille ryhmille.

Ståhlberg huomauttaa, että oikaisupyyntö on käsitelty normaaliin tapaan. Myös kolme muuta hakijaa oli tehnyt oikaisupyynnön haastattelujen arvioinnista, tuloksetta.

- Tämä on meidän normaali käytäntö. (Oppilaitoksen antamassa) vastineessa perustellaan, miksi arvio on mikä se on. Silloinkin, kun kyseessä on yksittäistä kysymystä koskeva oikaisupyyntö, kysymyksen laatija laatii vastineen ja kertoo arvosteluperusteet. Opiskelijavalintatoimikunta tekee sitten esityksen rehtorille. Rehtori ei tänä vuonna muuttanut valintojen tuloksia, Ståhlberg sanoo.

Toissakesänä Naantalin lukiosta lakin saanut, kaksi vuotta sitten Turkuun muuttanut Kudryavzev pitää kiistaa kiusallisena, mutta on luottavainen.

- Faktisesti olen päässyt kouluun. Miksi minun pitäisi pyrkiä uudestaan?