Kotimaa

Venäjä ei luvannut lisätä omaa rahoitusosuutta ympäristöhankkeissa

LEHTIKUVA<br />Pietarin kuvernöörin Valentina Matvienkon napinpainallus käynnisti Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon toiminnan. Toimitusta seurasivat hymyssä suin Ruotsin pääministeri Göran Persson, presidentti Tarja Halonen ja presidentti Vladimir Putin.
LEHTIKUVA
Pietarin kuvernöörin Valentina Matvienkon napinpainallus käynnisti Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon toiminnan. Toimitusta seurasivat hymyssä suin Ruotsin pääministeri Göran Persson, presidentti Tarja Halonen ja presidentti Vladimir Putin.

ALBERTO CLARAMUNT

Venäjällä toteutettavat ympäristöhankkeet vaativat jatkossakin muiden maiden suurta tukea. Asian vahvisti presidentti Tarja Halonen , joka kävi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa kahdenkeskiset neuvottelut torstaina Pietarissa.

Pietarissa vihittiin lounainen jätevedenpuhdistamo, jonka rahoituksesta lähes puolet tulee Venäjän ulkopuolelta.

Neuvotteluissa, joista osa käytiin kolmikantaisesti Ruotsin pääministerin Göran Perssonin , Halosen ja Putinin kesken, Venäjän päämies ei ollut luvannut lisätä Venäjän omaa rahoitusosuutta mahdollisiin tuleviin hankkeisiin.

- Hänessä on ihmisenä aimo annos valtiovarainministeriä. Putin on rahan suhteen tiukka, Halonen kuvaili.

Presidentti kuitenkin kehui Venäjällä tapahtunutta asenteen muutosta, jossa ympäristönsuojeluun suhtaudutaan vakavasti.

- Hyvä, että ympäristöasiat ovat tulleet osaksi venäläistä agendaa, Halonen sanoi.

Hänen mukaansa Putinin panos asennemuutoksessa on ollut suuri. Halonen tulkitsi Putinin esimerkiksi tunnustaneen Pietarin pohjoisten kokoojaviemäreiden ja jätelietteen polttolaitoksen tarpeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laitoksen vihkiminen innosti venäläisiä

Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon vihkimiseen osallistui lukuisa määrä suomalaisia poliitikkoja ja korkeita virkamiehiä.

Puhdistamon edustalle rakennetussa paviljongissa Halosen, Putinin, Perssonin ja Pietarin kuvernöörin Valentina Matvienkon puheita kuuntelivat muun muassa puhemies Paavo Lipponen , ympäristöministeri Jan-Erik Enestam , varapääjohtaja Sauli Niinistö ja europarlamentaarikko Satu Hassi . Suomen valtion tuesta hankkeelle päätti jo Lipposen toinen hallitus. Lipponen itse vetosi aikanaan Europan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtoon, jotta hanke saataisiin vietyä loppuun. Jätevedenpuhdistamon rakennustyöt oli aloitettu jo 1980-luvun lopulla.

Putin vakuutti, että Suomen, Ruotsin ja Euroopan unionin rahat eivät ole menneet hukkaan. Pelkän lahjarahan osuus 200 miljoonan euron hankkeessa on 50 miljoonaa, josta Suomen osuus on 10 miljoonaa euroa.

- Eurooppalaisten veronmaksajien tulee tietää, että rahat on käytetty parhaalla mahdollisella tavalla, Putin sanoi.

Hänen mukaansa puhdistamon valmistuminen on kahdella tapaa merkittävää: se parantaa Itämeren ympäristössä asuvien elämänlaatua ja on esimerkki yhteistyön toimivuudesta.

Paikalla olleet venäläiset olivat innostuneita puhdistamon käynnistämisestä. Kun Venäjän kuvernööri Matvienko käynnisti laitoksen, yleisö antoi raikuvat aplodit. Samalla paviljonkiin pystytetylle isolle näytölle leikkaantui kuvia juhlivasta Pietarista, jossa suihkulähteet pulppusivat ja voimistelijat esittivät taitojaan. Tuokio oli kuin entisestä Neuvostoliitosta.

Persson hehkutti Itämeri-yhteistyötä

Pääministeri Persson painotti puheessaan sitä, että Itämeren alueella on valtavat taloudelliset mahdollisuudet. Hänen mukaansa yhteistyön avulla Itämeren valtiot voivat tehdä alueesta "Euroopan voittajan". Putin ilmaisi tyytyväisyytensä Perssonin hehkutukselle nyökyttelemällä päätään. Myöskään Persson ei epäillyt, että Ruotsin lahjoittama 11 miljoonaa euroa olisi mennyt hukkaan.

Kuvernööri Matvienko puolestaan lupasi, että loputkin 15 prosenttia vielä käsittelemättömästä jätevedestä ohjataan pian puhdistamoihin. Se edellyttää jätevesitunnelien rakentamista, jotta likavedet voidaan ohjata pohjoisen Pietarin kokoojaviemäreihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyytyväinen Matvienko kuitenkin julisti erään aikakauden päättyneen lounaisen puhdistamon käynnistyttyä.

- Aika, jolloin Pietari oli Itämeren suurin saastuttaja, on ohi, Matvienko sanoi.

LEHTIKUVA<br />Tarja Halonen ja Vladimir Putin keskustelivat vihkiäisissä Puhemies Paavo Lipposen kanssa. Lipposen toinen hallitus päätti aikanaan Suomen tuesta puhdistamohankkeelle.
LEHTIKUVA
Tarja Halonen ja Vladimir Putin keskustelivat vihkiäisissä Puhemies Paavo Lipposen kanssa. Lipposen toinen hallitus päätti aikanaan Suomen tuesta puhdistamohankkeelle.