Lukion uusi opetussuunnitelma estää käytettyjen kirjojen käytön

TS/Marttiina Sairanen<br />Lukiokirjavastaava Asta Torkkel Akateemisesta kirjakaupasta on jo täyttänyt kaupan oppikirjahyllyt, vaikka koulujen alkuun on aikaa vielä pari viikkoa.
TS/Marttiina Sairanen
Lukiokirjavastaava Asta Torkkel Akateemisesta kirjakaupasta on jo täyttänyt kaupan oppikirjahyllyt, vaikka koulujen alkuun on aikaa vielä pari viikkoa.

HEIKKI KAUHANEN

Tänä syksynä voimaan tuleva lukion uusi opetussuunnitelma tietää kallista laskua lukion aloittaville ekaluokkalaisille. Käytetyt kirjat eivät ole uuden opetussuunnitelman mukaisia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Aiemmin lukionsa aloittaneita uudistus ei koske.

- Kurssivalinnat ratkaisevat kokonaissumman, mutta keskimääräinen hinta koko lukuvuoden oppikirjoille on noin 700 euroa, laskee myyntipäällikkö Päivi Kuntze Turun Akateemisesta kirjakaupasta.

Opetushallituksen lukioyksikön päällikkö Jorma Kauppinen perustelee uudistusta sillä, että vanha opetussuunnitelma oli liian väljä. Edellinen opetussuunnitelmauudistus tuli voimaan vuonna 1994.

- Uusi opetussuunnitelma antaa yhtenäisemmät ohjeet. Aiemmin sitä saattoi tulkita hyvin monella tavalla, Kauppinen kertoo.

Lukioiden uuden opetussuunnitelman tuomat muutokset oppikirjoihin eivät ole suuria. Kauppinen myöntää, että suurimmat muutokset ovat lähinnä kosmeettisia.

- Aineittain on eroja. Lähinnä joidenkin kurssien paikka muuttuu ja joihinkin aineisiin tulee lisää syventäviä kursseja. Uuttakin on tulossa. Esimerkkinä on psykologia, josta yksi kurssi tulee kaikille pakolliseksi. Biologiassa täysin uutena kurssina on bioteknologia, Kauppinen listaa.

Vuosittain tuhansia käytettyjä oppikirjoja välittävä yrittäjä Mika Elo Turun Huokeat Kirjat -kaupasta toivoo opetussuunnitelmia suunnittelevien pohtivan enemmän oppikirjakierrätyksen merkitystä.

- Nykyisin oppikirjoja painatetaan uusiksi aivan keinotekoisesti. Joidenkin painosten ainoat erot löytyvät erivärisestä kannesta ja erilaisista kuvateksteistä. Kirjauudistuksia pitäisi miettiä myös ympäristöeettisestä näkökulmasta, Elo huomauttaa.

Turun lukioissa uudistukseen suhtaudutaan varauksella. - Näyttää siltä, että koko uudistus on kirjakauppojen ja kustantajien bisnestä. Mikään oleellinen ei kirjoissa muutu, Luostarivuoren lukion rehtori Rauno Kirjavainen kommentoi.

Kirjavaisen kommentti saa tukea myös muista kouluista.

- Mielestäni koko uudistus on siltä osin turha. Olen sanonut oppilaille aina lukuvuoden alussa, että teillä kaikilla on mahdollisuus päästä ylioppilaaksi, oli kirjan painos mikä tahansa. Ei ole mitään haittaa siitä, jos jotkut asiat löytyvät toisissa painoksissa kirjan eri kohdista, lehtori Hannu Tuominen Turun suomalaisesta yhteiskoulusta ärähtää.

Puolittaisena vitsinä hän heittää tarinan turhantärkeistä opetussuunnitelmista.

- Jos haluat piilottaa sadan euron setelin niin, ettei sitä kukaan löydä, sujauta se opetussuunnitelman väliin.

Kupittaan lukion englannin kielen lehtori Marja-Leena Niitemaa pitää uudistusta tarpeellisena.

- Ainakin omassa aineessani oppikirjat alkavat olla jo niin vanhoja, että uusia painoksia kaivataan. Otimme jo viime lukuvuoden aikana käyttöön oppikirjoja, jotka täyttävät uuden opetussuunnitelman ehdot, Niitemaa kertoo.