Poliisi paljasti kiinalaisia salakuljettavan liigan

Poliisi on vanginnut kaksi korealaismiestä, joita epäillään törkeistä laittoman maahantulon järjestämisistä. Poliisi uskoo vangittujen kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka tekee bisnestä kuljettamalla kiinalaisia Suomen kautta muualle Eurooppaan.

Kiinalaisten salakuljettamisesta epäiltynä on jäänyt tänä vuonna Suomessa kiinni jo vajaat kymmenen ihmistä, joista reilu puolet on ehditty tuomita törkeistä laittoman maahantulon järjestämisistä.

Tuoreimmassa tapauksessa toinen korealaismiehistä jäi kiinni Helsingissä 9. päivänä tätä kuuta. Hän oli tulossa Pietarista samalla aluksella kuin kaksi väärennettyjen Korean passien avulla liikkunutta kiinalaisnaista. Naisten oli tarkoitus jatkaa matkaansa Italiaan.

Vajaata viikkoa aiemmin Vaalimaan raja-asemalla jäi kiinni toinen korealaismies, joka oli yrittänyt tuoda kolmea kiinalaisnaista Suomeen väärennetyillä Korean passeilla. Hänen epäillään myös onnistuneen kesäkuisessa yrityksessään salakuljettaa yksi kiinalaisnainen Suomen kautta Italiaan.

Molemmat korealaismiehet on vangittu, ja tapaukset on siirretty syyteharkintaan Lappeenrantaan.

Ihmiskauppaan viittaavia piirteitä

Rikoskomisario Jussi Hyysalo keskusrikospoliisista kertoo kiinalaisten kuljettamiseen liittyvän ihmiskauppaan viittaavia piirteitä.

Useat salakuljetetuista ovat olleet nuoria naisia. Erityisesti kuljetettavien mittapuulla matkat ovat maksaneet huimia summia, jopa noin 20 000 euroa.

- Köyhistä oloista lähteneillä ei ole varaa maksaa sitä heti kokonaan, joten he jäävät sen velkaa. Velka maksetaan myöhemmin sovittavalla tavalla kohdemaassa työnteolla tai jollain muulla systeemillä, kertoo Hyysalo.

Käytännössä velan ja sen korkojen maksaminen voi johtaa vuosien raatamiseen velkojien hyödyksi. Järjestelyä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan Suomessa ihmiskaupaksi, josta voitaisiin tuomita laittoman maahantulon järjestämistä ankarammin.

- Syynä on pitkälti se, että kuljetettavat vakuuttavat olevansa tyytyväisiä ja tietävänsä, minne ovat menossa. Mitään muuta konkreettista näyttöä ei tässä vaiheessa matkaa vielä ole, joten tämä on poliisille erittäin haastava asia.

Suomen viranomaiset ovat lähettäneet kuljetettavat kiinalaiset takaisin kotimaahansa.

Myös viisumeita käytetty väärin

Eri maista kotoisin olevan salakuljettajat ovat järjestäneet kiinalaisille korealaisia tai malesialaisia passeja. Matkoja on tehty lähinnä Venäjän, Thaimaan ja Hongkongin kautta.

Kuljetettavat ovat usein kertoneet olevansa matkalla Italiaan tai Espanjaan.

Hyysalon mukaan on syitä uskoa, että osan lopullinen määränpää on Britannia, Irlanti, Yhdysvallat tai Kanada.

Poliisin mukaan myös Suomen ja muiden Euroopan maiden viisumeita on käytetty väärin. Kaikki Suomen viisumin saaneet kiinalaiset eivät ole palanneet sen umpeuduttua Kiinaan. Tähän mennessä tapauksia on todettu vain vähän, mutta toisaalta tarkkailukin on ollut vähäistä.

- Suomeen myönnetään noin 20 000 viisumia kiinalaisille vuosittain. Osa siitä on totta kai laitonta liikennettä. On vaikea arvioida, mikä laittoman liikenteen määrä on, mutta ei kovin suuri kuitenkaan, sanoo Hyysalo.