Turunmaan saaristossa tiet ovat kovalla koetuksella

HANNA TOIVONEN

Turunmaan saaristossa kärsitään yhä huonokuntoisista teistä. Paraisten kraatereita täynnä oleva Atun tie saa tällä viikolla uuden pinnan, mutta vieressä kuoppainen Granvikin satamaan vievä tie saa odottaa uudelleenpäällystystä tuleviin vuosiin.

Kesäaikaan saariston tiet ovat kovassa kulutuksessa, ja talven aikana syntyneiden kuoppien reunat murenevat entisestään. Talvella pakkanen, vesi, lumi ja routa jyrsivät teitä.

- Talvet varsinkin saaristossa ovat pahoja teille, kun on välillä märkää ja välillä pakkasta, sanoo Tiehallinnon ylläpidon asiantuntija Jukka Heikkilä.

Tänä kesänä Turunmaan saariston alueella on uudelleenpäällystetty teitä reippaat 50 kilometriä. Lisäksi hoitourakoitsijat paikkaavat pienempiä kuoppia jatkuvasti.

Saariston tiet eivät ole erityisasemassa vaan samalla lähtöviivalla kaikkien Turun tiepiirin teiden kanssa, joita riittää aina saariston uloimmasta ulapasta Satakunnan rajalle.

Tiehallinto mittaa urat, tasaisuuden ja vauriot, ja liikennemäärä otetaan huomioon. Niiden perusteella suunnataan sinne päin tiepiiriä, missä hätä on suurin.

Talvi aiheuttaa yllätyksiä

Ensi vuoden suunnitelmia ollaan vasta tekemässä. Päällystysohjelma tehdään vuodeksi kerrallaan, ja se päivitetään keväällä. Talven aiheuttamat vauriot vaikuttavat siihen, mitkä tiet mahtuvat ensi kesän kunnostuslistalle. Ainakin Saaristotietä Paraisilta Sattmarkin tuvalle asti kunnostetaan joiltain osin.

- Jos talvi on samanlainen kuin viime vuonna, samanlaisia yllätyksiä kuin Atun tie voi korjauslistalle joutua, sanoo Heikkilä.

Erityisen herkillä ovat Heikkilän mukaan sop-tiet, eli sorateiden pinnoitus -tiet, joissa ei ole asfalttia vaan soratien pintakerros on sidottu tiehen.

Kerralla kuntoon

Houtskarin tiet hoidettiin Heikkilän mukaan vuonna 2002. Samoin Nauvossa ja Korppoossa on tehty paljon viime vuosina, muun muassa Rumarin rantaan ja Korpoströmiin menevät tiet.

Iniön läpi vievä tie kunnostettiin viitisen vuotta sitten, joten sinne ei olla palaamassa.

Akuuteimpia korjaustöitä riittääkin lähinnä Paraisilla, hiukan Nauvossa sekä myös Kemiönsaarella.

- Saaristo on sellainen paikka, että kun sinne menemme, pyrimme hoitamaan kaikki lähiaikoinakin tulevat korjaustyöt kerralla kuntoon, Heikkilä kertoo.

Hiittisissä tien kunnosta on tullut paljon valituksia tienkäyttäjiltä, mutta se ei vielä saa uutta pintaa.