Suomi hakee paikkaa lintuinfluenssan rokotehankkeesta

Helsinki,
(STT)

Suomi on pyrkimässä lintuinfluenssarokotetta kehittävään EU-hankkeeseen. Rahoitushakemus rokoteyhteistyöhön on jo vireillä. Jos rahat tulevat, Suomi on siinä erittäin todennäköisesti mukana, vakuutetaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä uskoo, että tarvittavaan omarahoitusosuuteen löytyy rahat. Suomella on tarjottavana paljon rokotteisiin liittyvää erityisosaamista, koska kansallinen rokotusohjelma on kattava ja rokotetutkimus laadukasta.

- Toisena vaihtoehtona on keskusteltu pohjoismaisen rokotetuotannon aloittamisesta. Pohjoismainen yhteistyö on kiinnostanut myös muita pohjoismaita. Tästä ei kuitenkaan ole vielä mitään konkreettista suunnitelmaa, jossa olisi jo selkeä hintalappu, sanoo Saarinen.

Kolmas vaihtoehto on varmistaa ennakkoon paikka rokotefirmojen toimituslistalta. Saarinen veikkaa, että asia selviää syksyn aikana.

Rokotteen kehittäminen kestää 4-6 kuukautta siitä, kun pandemiaksi ärtyvä virusmuunnelma on tunnistettu. Koerokotetta nykyisille ihmisille tautia aiheuttaneille viruskannoille on jo kehitetty.