Korkeasaaren karannut paviaani lopetettiin

Korkeasaaren eläintarhassa lauantaina aitauksestaan karannut Tuhtimo-niminen paviaani on lopetettu. Tarhan eläinlääkärin Eva Rudbäckin mukaan näin oli tehtävä, koska karkumatkan jälkeen lauman johtaja ei enää olisi hyväksynyt nuorta urosta muiden paviaanien joukkoon.

- Jos me emme olisi sitä lopettaneet, niin lauman johtaja olisi sen tappanut, Rudbäck kertoi maanantaina.

Tuhtimo oli viisivuotias urospaviaani, jonka Rudbäckin mukaan olisi ikänsä puolesta jo aikaisemmin pitänyt lähteä laumasta.

Myös eläintarhan johtaja Seppo Turunen toteaa, etteivät kaksi sukukypsää urosta mahdu yleensä samaan katraaseen.

- Noin viiden vuoden iässä nuori paviaaniuros pyrkii yleensä haastamaan lauman johtajan. Eläinlääkäri ja hoitajat huomasivat ensi kertaa noin kuukausi sitten, että laumassa on selviä jännitteitä.

Tuhtimoa pyydystettiin lauantaina tunnin ajan ympäri eläintarhaa. Ajojahdin päätteeksi eläinlääkäri lopetti sen vahvalla unilääkkeellä.

Todennäköisesti tyly kohtalo olisi odottanut paviaaniurosta ennen pitkää joka tapauksessa. Turusen mukaan Tuhtimolle oli jo jonkin aikaa etsitty sijoituspaikkaa - turhaan.

- Olemme lähettäneet toistuvasti eri eläintarhoihin kyselyjä uudesta sijoituspaikasta.

Paviaaneja syntyy Korkeasaaressa harvakseltaan; kaikilla naarailla on ehkäisykapselit, mutta kokonaan syntyvyyttä ei voida niiden avulla estää.

Sähköpaimenessa ei kulkenut virta

Tuhtimo-paviaani karkasi Korkeasaaren Paviaanilinnasta lauantaina huomattuaan, ettei aitauksen sähköpaimen toimi.

- Sähköpaimen oli urakoitsijan luovutuksen jäljiltä, ja elimme siinä uskossa, että se toimii. Jostain syystä aidassa kulki kuitenkin vain heikko, miltei minimaalinen virta, Turunen kertoo.

Paviaanilauma ehti asua uudessa linnassaan kuukauden päivät, ennen kuin Tuhtimo löysi reitin vapauteen. Korkeasaaressa uskotaan, että nimenomaan johtajauroksen aggressiivisuus ajoi sen etsimään ulospääsyä.

Tapauksen jälkeen koko paviaanilauma suljettiin sisätiloihin, kunnes aitaan saadaan virta.

Turusen näkemyksen mukaan Tuhtimon paosta ei aiheutunut missään vaiheessa yleisölle todellista vaaraa, vaikka evakuointi aloitettiinkin.

- Yksinäinen paviaani on yleensä pelokas. Halusimme kuitenkin, etteivät ihmiset häiritse kiinniottotapahtumaa, Turunen selittää.

Vaarallisia eläimiä pääsee hänen mukaansa karkuteille äärimmäisen harvoin.

- Parikymmentä vuotta sitten häkistään pääsi harjalammasuros. Edellinen Korkeasaaresta paennut eläin oli naali, joka pakeni kymmenkunta vuotta sitten Suomenlahden jäälle.